середа, 05 грудня 2012 14:34

У Помпеях реставратори зруйнували давню стіну

Автор: Фото: ЕРА/ИТАР-ТАСС
 

В історичному комплексі Помпеї під Неаполем стався новий обвал. Цього разу мова йде про стародавню стіну, яка особливої ??художньої цінності не становить.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, інцидент стався в закритій для туристів зоні, де ведуться реставраційні роботи.

Стародавня стіна, яка нараховує дві тисячі років, вистояла при виверженні Везувію в 79 році н. е., яке погубило стародавнє місто, але не витримала злив, що накрили південь Апеннін. Це вже не перший подібний випадок в одному з найзнаменитіших археологічних музеїв під відкритим небом, передає ІТАР-ТАРС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через проливні дощі обвалилася стіна в Помпеях

Спочатку серйозне обвалення відбулося в жовтні 2010 року також з причини сильних дощів. У підсумку значно постраждали спочатку так званий "Будинок гладіаторів", а потім "Будинок мораліста". Тоді це привернуло увагу світової громадськості і міжнародних інститутів зі збереження культурної спадщини. ЮНЕСКО направила своїх фахівців для оцінки стану Помпеїв, а італійську владу звинувачували в нездатності підтримувати пам'ятки історії. В результаті була підписана угода про проведення реставраційних робіт вартістю 105 мільйонів євро за рахунок фінансування з фондів ЄС.

Повністю поховане під шаром лави і попелу місто було вперше виявлене в 1592 році. Табличка з написом "Помпеї" була знайдена лише через майже 100 років - 1689 року, але тоді подумали, щоце руїни вілли полководця і видного політичного діяча Помпея Великого (106-48 р. до н. е.). З середини минулого століття в музеї-заповіднику ведуться в основному роботи з підтримки та реставрації. На даний час з-під "товщі століть" вдалося "витягти" близько 80% всієї території стародавнього міста.

Щорічно цей унікальний музейний комплекс відвідують до двох мідбйонів туристів. Помпеї часто страждають від дій вандалів і "мисливців за старовиною", які відколюють фрески у віддалених куточках міста. Більшість найбільш цінних експонатів, що свідчать про життя і побут мешканців Помпеїв, були перевезені в Національний археологічний музей Неаполя.

Зараз ви читаєте новину «У Помпеях реставратори зруйнували давню стіну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути