Ексклюзиви
середа, 07 листопада 2018 08:21

В пасажирський теплохід на Чорному морі запустили торпеду

В пасажирський теплохід на Чорному морі запустили торпеду
Теплохід "Вірменія". Фото: shipsnostalgia.com

Найбільша за числом жертв катастрофа на Чорному морі сталася 7 листопада 1941 року -біля Ялти затонув теплохід "Вірменія". На його борту знаходилося близько 7 тисяч біженців з Криму, пацієнтів і лікарів декількох госпіталів. Врятувалося 8 осіб.

"Вірменія" 6 листопада вийшла з Севастополя. Вночі прибула в Ялту, де взяла на борт ще кілька сотень поранених, медичний та гоподарський персонал госпіталів. Транспорт мав розрізнювальні ознаки санітарного транспорту, але "Вірменія" й був озброєний чотирма гарматами. Іще корабель супроводжували озброєний катер і два винищувачі. З точки зору міжнародного права її можна було обстрілювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Про катастрофу "Титаніка" знають всі, про загибель"Вірменії" - ніхто"

Коли теплохід "Вірменія" відійшов від берега, німецький літак з дистанції 600 метрів скинув дві торпеди. Одна з них влучила в носову частину теплохода і через чотири хвилини "Вірменія" затонула. Загинув весь наявний склад чотирьох морських Севастопольських і Ялтинських госпіталів.

В 2000-х Департамент підводної спадщини Україні почав пошукові роботи на місці загибелі судна, але безуспішно. Через 6 років до робіт на прохання української сторони підключився Інститут океанографії і океанології США, але "Вірменію" не знайшли.

На дні Чорного моря розташовані безліч пам'яток давнини, які практично не досліджені. Так вважає Віктор Вахонєєв, кандидат історичних наук, завідувач відділу підводної археорлогії КРУ "Чорноморський центр підводних досліджень".

Зараз ви читаєте новину «В пасажирський теплохід на Чорному морі запустили торпеду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути