Ексклюзиви
субота, 07 квітня 2018 17:41

В озері знайшли стародавній замок, збудований до нашої ери

В озері знайшли стародавній замок, збудований до нашої ери
На дні озера на Близькому Сході знайшли замок якому 3 тис. років. Фото: National Geographic

Археологи з Університету Ван Юзюнці Йіл знайшли стародавній замок на дні одного з найбільших озер Близького Сходу.

Дослідники пройшли через десятилітні пошуки і ось вони змогли повідомити про грандіозну знахідку, передає sciencealert.com.

Виявлений археологами замок налічує 3 тис. років, він розташований на самому дні глибокого озера. Однак, не дивлячись на це зміг зберегтися в чудовому стані. У пошуках, дослідниками допомагала незалежна команда водолазів. Таким чином, глава дайвінг-команди Тахсін Цейлан, шукаючи в глибинах озера монстра, знайшов замок.

"Ходили чутки, що під водою може щось бути цікаве, але більшість археологів і музейних службовців запевняли нас, що ми нічого не знайдемо", — сказав він.

Довжина замка сягає 1 км, а стіни споруди мають висоту 3-4 м. Експерти вважають, що знахідка відноситься до Залізної доби втраченої цивілізації Урарту, яку ще називають Королівством Вана. Воно панувало в регіоні з 9 до 6 ст. до н.е. У ті часи, на думку вчених, рівень води був нижчим. Однак, згодом він піднявся і затопив частину міста. Інша незатоплена частина добре відома археологам, вона знаходиться вище за теперішню берегову лінію і є предметом археологічного вивчення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історики відновили зовнішність кроманьйонця, який жив 28 тис. років тому

"Багато цивілізацій розташовувалися навколо озера Ван. Вони називали озеро "верхнім морем" і вважали, що в ньому є багато таємничих речей. Тому ми працюємо над розкриттям секретів озера", - сказав один із дослідників.

На будівельному майданчику Керченського мосту археологи знайшли стародавню кераміку, датовану IV ст. до нашої ери. Знайдені артефакти допоможуть вивчити давньогрецьке мистецтво, побут, традиції, торговельні зв'язки населення східного узбережжя Криму.

Зараз ви читаєте новину «В озері знайшли стародавній замок, збудований до нашої ери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути