Ексклюзиви
вівторок, 29 травня 2018 18:47

В одній із найбільших столиць світу вижило лише 500 осіб

В одній із найбільших столиць світу вижило лише 500 осіб
565 років тому Візантію завоювали турки. Фото: jnsm.com.ua

29 травня 1453 року під час оборони Константинополя від армії отоманських турків загинув 49-річний Костянтин ХІ Палеолог. Місто було захоплене військами 21-річного султана Мехмеда II. Візантійська імперія припинила своє існування.

До вечора 29 травня бої велися у самому Константинополі. На полі бою загинув імператор Костянтин XI. В полон до турків попало лише 500 захисників Константинополя - решту були вбиті або втекли. Так само і значна частина генуезького і венеціанського флотів. Місто було віддано на грабунок протягом трьох днів, як це було прийнято в ті часи. У ці дні загинуло або було взято в полон близько 30 тис. жителів Константинополя, пише сайт jnsm.com.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На будівництво храму святої Софії витратили три річних бюджети Візантії

Папа римський Миколай V закликав до хрестового походу проти турків. Але жоден європейський монарх не був готовий його очолити. Після смерті папи в 1455 році турками були завойовані решта володінь Візантії. Її землі увійшли до складу Османської держави. Сам султан прийняв титул "Цезар Риму". Його носили всі турецькі султани до падіння Османської імперії в 1923 році. Свої претензії бути спадкоємцем Візантійської імперії у різні історичні періоди заявляли також Венеціанська республіка, Болгарія, Сербія, Священна Римська, а також Російська імперії.

Падіння Візантії вважається ключовою подією історії, яка завершила епоху Середньовіччя і дала поштовх європейському Відродженню. Турецька монополія на традиційні торгові шляхи в Азію стимулювала пошуки європейцями морського шляху до Індії. Це привело до Великих географічних відкриттів XV-XVI століть.

У травні 1502 року Колумб організував експедицію. Допливли до острова Ямайка. Колумб вирішив залякати індіанців, використовуючи знання астрономії.

В ніч на 1 березня 1504 року відбулося повне місячне затемнення. Колумб повідомив вождям індіанців, що його боги обурені поведінкою і незабаром продемонструють це. Коли місяць почервонів, індіанці в жаху стали просити вибачення.

Зараз ви читаєте новину «В одній із найбільших столиць світу вижило лише 500 осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути