вівторок, 06 травня 2014 17:46

У Нью-Йорку лазером очистять давньоєгипетський обеліск Голка Клеопатри
6

Обеліск Голка Клеопатри в Центральному  парку Нью-Йорка.
Фото: archae.ru/archae-news/archae-news2_964
Встановлення давньоєгипетського обеліска Голка Клеопатри
Голка Клеопатри в Олександрії, перед відправленням в Нью-Йорк.
Обеліск Голка Клеопатри в Центральному  парку Нью-Йорка.
Вигрузка обеліска в Нью-Йорку.

Адміністрація Центрального парку Нью-Йорка оголосила, що давньоєгипетський обеліск Голка Клеопатри, встановлений урядом США в 19 столітті, буде очищено за допомогою лазера.

Захід проводитиметься у рамках проекту по збереженню пам'ятників історії. Ці роботи повинні будуть сприяти його довгостроковому збереженню і підвищать громадське розуміння древнього артефакту, говориться в опублікованій заяві в газеті Gothamist.

Спочатку обеліск з червоного асуанського граніту був встановлений в Геліополісі при фараонові Тутмосі III (середина XV століття до нашої ери). У XIII столітті до н.е. на ньому зробив написи Рамзес II. У 12 році до нашої ери цей монумент і ще два таких же були перенесені римськими військами до Александрії. Єдиний зв'язок між обелісками і Клеопатрою полягає в тому, що вони були встановлені біля Цезареума, храму, побудованого царицею на честь Марка Антонія. У 1879 році правитель Єгипту хедив Ісмаїл подарував обеліски Нью-Йорку, Лондону і Парижу.

Варто зазначити, що Захі Хавас, голова Верховної ради старожитностей Єгипту, звернувся до мера Нью-Йорка Майкла Блумберга з вимогою повернути стародавній пам'ятник, встановлений в Центральному парку і відомий як "голка Клеопатри", до Єгипту. Чиновник мотивував своє прохання тим, що за обеліском погано стежать.

Проте міська влада заперечує, що монумент знаходиться в поганому стані. Його регулярно інспектує місцеве управління старовинами. Повертати одну з головних прикрас Центрального парку вони не мають наміру.

Хавас, голова Верховної ради старожитностей, з 2002 року веде активну кампанію з повернення до Єгипту витворів мистецтва, вивезених з країни в XIX і на початку XX століття.

Зараз ви читаєте новину «У Нью-Йорку лазером очистять давньоєгипетський обеліск Голка Клеопатри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути