понеділок, 27 липня 2015 16:35

В лісах Амазонії до європейців жили 8 мільйонів чоловік - вчені

В лісах Амазонії до європейців жили 8 мільйонів чоловік - вчені
Фото: www.orator.ru

Група вчених з Бразилії та США під керівництвом Чарльза Клемента (Charles Clement) з Національного інституту досліджень Амазонії (Мануас, Бразилія) стверджує, що до приходу європейців Амазонія не була цілком покрита лісом. Там, де зараз росте тропічний ліс, проживало близько 8 млн осіб, які обробляли велику кількість культурних рослин. Статтю про це вчені опублікували в журналі Proceedings of the Royal Society B.

До свого висновку вчені дійшли, проаналізувавши накопичені дані археології, біології та лінгвістики. Відомо, що Амазонія є одним з найбільших вогнищ одомашнення культурних рослин: до моменту приходу європейців там були окультурені близько 83 видів рослин - маніок, солодка картопля, какао, тютюн, ананас і кілька видів пекучих перців. Крім того, жителі Амазонії використовували близько 3000-5000 видів місцевих рослин. Все це сприяло утворенню дуже родючого грунту - так званого амазонського чорнозему. За даними вчених, перехід до землеробства від збирання стався в цьому регіоні приблизно чотири тисячі років тому, це призвело не тільки до зміни ландшафтів, а й до того, що місцеві жителі створювали все більш складні суспільства.

Відповідно до проведеного аналізу грунтів, регіон міг прогодувати приблизно 8-10 мільйонів чоловік, які в основному проживали на берегах Амазонки і в південній частині теперішніх тропічних лісів. Ці люди, мабуть, говорили на мовах аравакскіх сім'ї та мовами тупі-гуарані. Для порівняння - зараз в Амазонії живе всього близько 1-2 млн осіб, які займаються здебільшого полюванням і збиранням.

За словами дослідників, така ситуація склалася через те, що з приходом європейців в регіон проникли численні хвороби, які призвели до загибелі більшої частини населення, а інших змусили багато в чому відмовитися від досягнень своєї землеробської цивілізації.

Як вважають вчені, проведений ними аналіз дозволив краще зрозуміти, як було влаштована життя в регіоні в XVI столітті, коли в цей регіон прийшли європейські завойовники.

Зараз ви читаєте новину «В лісах Амазонії до європейців жили 8 мільйонів чоловік - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути