вівторок, 24 березня 2020 10:50

У Києві провели військовий парад на честь перемоги над Росією

У Києві провели військовий парад на честь перемоги над Росією
Парад 1-ї Синьої дивізії у Києві проведений 24 березня 1918-го. На коні командир дивізії генерал-поручик Віктор Зелінський Фото: io.ua

Військовий парад частин Синьожупанної дивізії армії УНР відбувся на Софійській площі у Києві 24 березня 1918-го. На початку місяця українські війська за підтримки німців звільнили столицю від більшовиків.

Дивізію сформували після підписання між УНР та Центральними державами Брест-Литовського мирного договору за посередництва Союзу Визволення України. Названа за кольором верхнього одягу - жупана. Основу склали українські військовополонені Першої світової війни, яких звільнили із німецьких таборів. Остаточне формування та доукомплектування дивізії відбулося уже під час наступу на територію України у містечку Ковель, що на Волині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія зобов'язалася вивести війська

Мала 4 піхотні і 1 гарматний полки по 1,2 тис. вояків. Окрім синього жупана, вирізняла воїнів і біла хутряна шапка запорозького крою з вільно звисаючим кінцем - шликом. Командиром призначили генерала Віктора Зелінського, ветерана російсько-японської війни та військовополоненого німців.

Синьожупанників роззброїли німці напередодні гетьманського перевороту 29 квітня 1918-го. Розпустили й 2-гу дивізію сформовану у селищі Голоби на Волині. Більшість із воїнів долучилися до інших збройних формувань часів Української революції.

Командувач російських більшовицьких військ Михайло Муравйов наказав наступати на Київ 5 лютого 1918 року. За тиждень до цього із великими втратами окупанти пройшли залізничну станцію Крути.

"Цю владу ми несемо з далекої півночі на вістрях своїх багнетів і там, де її встановлюємо, всемірно підтримуємо силою цих багнетів", - писав у наказі.

Захопивши Київ, російські війська влаштували у місті "червоний терор".

Зараз ви читаєте новину «У Києві провели військовий парад на честь перемоги над Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути