четвер, 23 серпня 2012 13:31

У Калінінграді хочуть відбудувати Кенінгсберзький замок

У Калінінграді пройде міжнародний конкурс на створення концепції розвитку історичного центру міста. Технічне завдання до нього доручено розробити міському комітету архітектури і будівництва спільно з громадськістю.

Це результат дискусії, яка відбулася під час круглого столу "Проблеми відновлення Королівського замку". У ній взяли участь архітектори Калінінграда, учасники ініціативної групи з формування міського середовища і збереження історико-культурної спадщини, а також представники профільних комітетів міської адміністрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Природне джерело б'є у концертній залі замку Радомишль

Кенігсберзький замок - замок Тевтонського ордена в Кенігсберзі (Калінінград), званий також як Королівський замом. Закладений в 1255 році чеським королем Оттокаром II Пржемислом. В кінці війни замок горів (у серпні 1944 під час нальоту англо-американської авіації і в квітні 1945 при штурмі Кенігсберга), але головні вежі і стіни до 1956 року ще збереглися. За рішенням першого секретаря обкому КПРС Миколи Коновалова в 1967 році руїни замку були підірвані.

Питання відтворення головного символу Кенігсберга - орденського замку - дискутується вже більше двох десятків років, переходячи з політичної площини в економічну, у цієї ідеї є як активні прихильники, так і запеклі супротивники. На круглому столі єдності думок теж не було.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Підгорецькому замку живе привид замордованої жінки

Голова калінінградського відділення Спілки Російських письменників Борис Бартфельд вважає, що необхідно відновити замок і включити його в єдиний історичний центр разом з будівлею університету Альбертіна і Кафедрального собору.

Директор Кафедрального собору Ігор Одинцов, навпаки, впевнений, що відновлення замку неможливе, оскільки від фундаменту практично нічого не залишилося. Так що необхідно завершити археологічні розкопки, а над ними створити музей руїн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На руїнах Клеванського замку закохані загадують бажання

"При відновленні необхідно враховувати вже існуючі будівлі, тому потрібно провести конкурс на комплексне освоєння територій", - вважає головний архітектор Калінінграда, член Калінінградського відділення Спілки архітекторів Росії Олег Купердяев.

Підводячи підсумок, глава міста Олександр Ярошук дав доручення головному архітектору міста Олегу Купердяеву спільно з активістами ініціативної групи зі збереження історико-культурної спадщини міста, фахівцями продумати технічне завдання на проведення міжнародного конкурсу.

У документі має бути прописано, що з'явиться на місці замку, якою буде забудова простору навколо нього - сучасна або історична, а також яке функціональне навантаження буде нести вся ця територія. Як повідомили в прес-службі міської адміністрації, остаточний варіант буде запропонований на обговорення калининградцям.

Зараз ви читаєте новину «У Калінінграді хочуть відбудувати Кенінгсберзький замок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути