Ексклюзиви
понеділок, 20 серпня 2012 05:30

Реставрація брами обійшлася у чотири тисячі гривень

У Львові другий рік діє проект "Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста". Міська рада, Інститут міста та Німецьке товариство міжнародного співробітництва реставрують старі брами, вікна, сходові клітки. Роблять це за гроші міської ради, німців і мешканців будинку.

Жителі дому на пл. Соборній, 10 відреставрували вхідну браму. Роботи проводило Німецьке товариство міжнародного співробітництва. Під'їзд виходить на площу, навпроти греко-католицької церкви святого Андрія. На вході — масивні дерев'яні двері з металевими вставками. Вранці у вівторок 51-річний Андрій Максимович закриває браму на ключ.

— Брама виглядала жахливо, не замикалася, бракувало завіс, — згадує. — В газеті прочитав про Німецьке товариство. Звернувся до них. Ті скерували нас в Інститут міста, де ми уклали договір. Від нас треба було 3420 гривень. Розбили цю суму на дев'ять квартир під'їзду. Від кожної сім'ї вийшло по 380. Ще у 400 гривень обійшовся замок — брама замикається на ключ. Гроші здали всі без питань. Далі три місяці робили проект. Ескізи двох майстрів нам не сподобалися. Вибрали третього. Роботи тривали півтора місяця.

У рамках проекту відреставрували одну сходову клітку, 200 дерев'яних вікон та 40 брам, зокрема три металеві. З вересня розпочнуть ремонт 27 балконів.

— 20 відсотків вартості оплачує мешканець, 20 — міська рада, решту — німецька сторона, — розповідає 35-річна Ірина Божик з Інституту міста. — Чекати доведеться близько півроку після звернення. Співпрацюємо з вісьмома фірмами. Всі пройшли стажування у Німецького товариства. Даємо гарантію один рік. Мінусів у відреставрованих конструкцій немає. Вікна ущільнюють для шумо- та теплоізоляції. Втрачені металеві елементи брам відливають за ескізами оригіналу. Єдине, що німці проти кодових замків на брамах — надають перевагу замку на ключ. А мешканці часто не погоджуються.

20

протоколів за самовільне встановлення пластикових вікон у старій частині Львова склали цього року. Штраф для громадян становить 850 — 1750 грн. 32 рази відновити дерев'яні вікна мешканців змушували через суд.

2456

пам'яток архітектури є у Львові. Найбільше їх на вулицях Степана Бандери, Вірменській, Петра Дорошенка, Євгена Коновальця, генерала Тарнавського, Івана Франка, Івана Котляревського, Панаса Мирного та пл. Ринок.

 

Зараз ви читаєте новину «Реставрація брами обійшлася у чотири тисячі гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути