Ексклюзиви
середа, 23 жовтня 2013 15:26

В інтернеті з'явилося перше 3D-зображення динозавра
6

Фото: Фото: dinosaurjoe.org
Семья травоядных ящеров

Тривимірні зображення наймолодшого динозавра паразауролофа відтепер можна подивитися в інтернеті. Про це повідомляє Музей палеонтології при школі імені Томпсона Уебба.

Скелет паразауролофа, або Джо, як його назвали дослідники , знайшов американський школяр Кевіна Терріс в Національному заповіднику штату Юта чотире роки тому.

Ці ящури жили близько 75 мільйонів років тому, і їхньою головною особливістю був довгий порожнистий гребінь, з'єднаний з носом. Науковці вважали, що з його допомогою ця травоїдна істота спілкувалося з іншими динозаврами. Всі раніше знайдені скелети цих динозаврів були неповними. Крім того, дослідники мало знали, як вигляд паразауролофа змінювався в міру зростання.

Ймовірно, динозавр, чиї останки знайдено,  мав приблизно два метри в довжину, коли загинув, і важив більше 453 кілограм. Його вік дослідники оцінили за кістками: у динозаврів на них такі ж, як у дерев, річні кільця. Виявилося, що помер Джо, навіть не досягнувши однорічного віку.

"Наш юний паразауролоф за розмірами становить приблизно чверть дорослої особини, але у нього вже почав рости гребінь. Це дивно, тому що у схожих динозаврів такі "прикраси" не з'являються, поки вони не виростають хоча б наполовину", - говорить Ендрю Ферк , куратор музею палеонтології.



Отримані дані дозволили вченим більше дізнатися про паразауролофів та їхніх "родичів": наприклад, те, як вони між собою спілкувалися - на думку Феркі  звуки дорослих особин паразауролофів були схожі на хрипіння, молодих - на пищання.

Як вважають вчені, знахідка може бути цікава всім палеонтологам, тому вони створили її тривимірну модель - раніше не було таких зображень, які давали б уявлення про скелет в цілому. Побачити Джо зможе кожен на сайті проекту.

Зараз ви читаєте новину «В інтернеті з'явилося перше 3D-зображення динозавра ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути