понеділок, 14 жовтня 2019 08:20

В інтернаті відкрили військовий заклад

В інтернаті відкрили військовий заклад
У військовий ліцей беруть хлопців від 14 років. Перевагу надають дітям-сиротам. Фото: leopolis.news

У Львові відкрили перший в Україні військовий ліцей 14 жовтня 1992 року. Йому присвоїли ім'я Героїв Крут. Раніше тут був інтернат.

На вулиці Пасічній у Львові діяла республіканська школа-інтернат для дітей. Кабінет Міністрів України вирішив створити перший в країні військовий ліцей. У ньому готували кандидатів для вступу до вищих військових навчальних закладів. У ліцей брали хлопців від 14 років. Перевагу надавали дітям-сиротам, напівсиротам, з інтернатів і неповних родин. Повністю їх забезпечували та утримували.

У травні 1994 року ліцею вручили Почесний Прапор Львівської обласної Ради, як взірцевому навчальному закладу нового типу, в якому патріотично виховують молодь. Пізніше такі ліцеї відкрили в інших містах України.

Після закінчення навчання курсанти ставали офіцерами Збройних сил України та інших силових структур. Зараз тут щороку тут навчається до 450 ліцеїстів, серед яких: до 50 сиріт і напівсиріт, до 80 дітей з неповних сімей, до 60 дітей військовослужбовців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Галицький митрополит написав вітального листа диктатору

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та 400-сотенним загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва.

Загальні втрати під Крутами з українського боку становили приблизно 70 осіб: 40 студентів, 15 юнкерів і 15 козаків. Усього до полону потрапило 36 старшин, студентів та гімназистів. В Україні ім'ям Героїв Крут почали називати навчальні заклади, установи, вулиці.

Доктор теології і доктор філософії Андрей Шептицький 29 січня 1901 року номінований Папою Левом XIII митрополитом Галицьким, архієпископом Львівським і єпископом Кам'янець-Подільським.

Зараз ви читаєте новину «В інтернаті відкрили військовий заклад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути