понеділок, 08 квітня 2013 13:22

В Індії археологи знайшли місто, від якого не залишилося навіть імені

Автор: Фото: polit.ru
  Артефакти з Чхаттісгарху
Артефакти з Чхаттісгарху

Археологічне обстеження місцевості навколо селища Тарігхат (індійський штат Чхаттісгарх) виявило сліди невідомого раніше міста, яке існувало в час еллінізму. У кінці 1 тис. до н.е. територія штату була ареною кровопролитних воєн між двома державами: Кушанським царством, що займало північний схід Індії, і Декан царством Сатавахана, що розташовувалося на плоскогір'ї. Місто було побудоване за регулярним планом одним з воюючих царств і кілька разів переходило з рук в руки, поки нарешті не було спалене і не обезлюдніло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На ділянці Великого шовкового шляху археологи знайшли 17 старовинних монет

Як це часто буває, відкриттю допомогла випадковість. У 2008 році селище відвідав з приватним візитом археолог Дж. Р. Бхагат. Прогулюючись околицями, він знайшов на пагорбах поблизу річки Харун інвентар 5-1 ст. до н.е.: монети кушанського і сатаваханського царств, фрагменти кераміки 1 теракотових статуеток, намистини з напівкоштовних каменів, кістки тварин. Все це стало доступно, тому що води річки підмили один з пагорбів міста.

Автор: Фото: polit.ru
  Монета Кушанського царства з зображеннями царя Канишки і Будди
Монета Кушанського царства з зображеннями царя Канишки і Будди

Після оформлення необхідних документів взимку 2012/13 було проведено обстеження перспективної території, яке визначило розміри поселення і приблизний обсяг робіт на найближчі 5-10 років. Також археологи встановили розташування головної вулиці міста і згрупованих в регулярні квартали будинків по обидві сторони від неї.

Як зазначив Дж.Р. Бхагат, можлива глибина культурного шару на поселенні складає 6 метрів і більше. За словами археолога Атула Прадхана, річка, що підмила пагорб, оголила стратіграфію міста: в даному місці відзначається до 15 шарів ґрунту і пов'язаних з ними будівельних горизонтів. Це дозволяє припускати, що в ранньоарійський або навіть хараппський час тут могло існувати поселення, пізніше перекрите містом з регулярним плануванням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Етнічність в голові, а не в крові" - провідні археологи обурені новим телепроектом

За словами археолога з декханських коледжу Абхіджіта Дандекар, кінець 1 тис. до н.е. - один з ключових періодів в історії Центральної Індії, кордон між часом легендарних "махаджанапад" (шістнадцяти великих царств, відомих з "Махабхарати", але слабо співвіднесеними з археологічними знахідками), й історичною епохою, пов'язаною з розквітом і занепадом династії Маур'їв.

Однією з ознак кардинальних змін індійської цивілізації в цей час було саме бурхливе зростання міст.

Зараз ви читаєте новину «В Індії археологи знайшли місто, від якого не залишилося навіть імені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути