середа, 24 червня 2015 15:00

В Єгипті вчені знайшли 8 мільйонів мумій собак

В Єгипті вчені знайшли 8 мільйонів мумій собак
Фото: Discovery/NYU–IFA Mission to Abydos Naked Science http://naked-science.ru/article/sci/v-drevneegipetskom-svyatilishc

Досліджуючи храмовий комплекс, оточений пісками північної Сахари, на території сучасного Марокко, археологи знайшли близько 8 млн муміфікованих решток собак всіх порід.

Собачі мумії виявилися сильно пошкоджені, багато з них потривожили мародери, випадкові візитери і просто місцеві жителі, які використовували цю органіку в якості добрив. Однак навіть те, що збереглося до наших днів, дозволяє оцінити величезне значення, яке мала "робота з тваринами" в рамках культу Анубіса.

Північно-Західна Сахара того часу - між 750 і 330 роками до н.е. - була зовсім не така безлюдна, як в наші дні: там працювало безліч храмів і не вгавало життя з обслуговуванню цих споруд, їхніх власників та відвідувачів.

Сьогодні на цьому місці археологи ведуть розкопки складної і розгалуженої мережі тунелів, похованих під піском. Масштабні роботи тривають вже понад сто років: перша згадка про "собачі катакомби" зустрічається в роботі 1897 року. Французький дослідник Жак де Морган (Jacques de Morgan) змалював схему двох таких тунелів, один з яких зараз недоступний через обвал, який стався після землетрусу в 1992 році.

Зате за ці роки вдалося знайти безліч непомічених тоді ходів. Вся мережа має досить значні розміри: довжина одного тільки центрального тунелю перевищує 170 м, а довжина бокових - 140 м. За сучасними уявленнями, цвинтарне святилище було зведене в IV столітті до н.е.

Досліджений похоронний комплекс був одним з кладовищ давньоєгипетської столиці Мемфіса, і в них знаходяться мумії самих різних тварин, у тому числі бабуїнів, ібісів, биків, шакалів, лисиць, мангустів і соколів. Але собак тут найбільше - близько 92% всіх решток.

Археологи вважають, що померли вони не насильно: тіла не зберегли ні переломів, ні інших слідів, як на котячих останках з інших єгипетських святилищ. Швидше за все, собак, призначених в жертву Анубісу, вирощували спеціально і змушували вмирати від спраги і голоду. З урахуванням розмаху жертвопринесень така "сфера бізнесу" могла відігравати помітну роль в економіці всього Стародавнього Єгипту того часу і епохи Птолемеїв.

Зараз ви читаєте новину «В Єгипті вчені знайшли 8 мільйонів мумій собак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути