понеділок, 29 травня 2017 04:20

У ботанічному саду вивели сорт орхідеї для космічного апарату

У ботанічному саду вивели сорт орхідеї для космічного апарату
Національний ботанічний сад ім. Гришка. Фото: victorandoksanasayido.com

29 травня 1964 року у Києві відкрили найбільший у СРСР ботанічний сад ім. Гришка. Сьогодні колекційний фонд ботсаду нараховує понад 3400 видів і сортів квітниково-декоративних рослин.

Ідея створення ботанічного саду зародилася восени 1918 року, коли була створена Національна академія наук. Його наукові основи були розроблені працями всесвітньо відомого флориста і вченого Володимира Липського. Будівництво ботанічного саду розпочалося восени 1935 року.

Тут створено ботаніко-географічні ділянки: "Степи України", "Карпати", "Крим", "Кавказ" та інші. У Центральному республіканському ботанічному саду було створено кращі в колишньому СРСР колекції орхідей, розроблені принципи створення композицій з орхідей для озеленення інтер'єрів космічних кораблів. У 1980 році орхідея "Доротіс Красива" виросла і зацвіла в космічному апараті. У Ботанічному саду ведуться дослідження в області інтродукції й акліматизації, хімічної взаємодії, захисту рослин, фітодизайну й охорону рослинного світу. Тут виводяться нові сорти декоративних і сільськогосподарських рослин, на багато з яких були одержані авторські свідоцтва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Національному саду проведуть оригінальний пікнік

Однією з декоративних ділянок ботанічного саду, його своєрідною візитівкою є Сад бузків (Сирінгарій). Сирінгарій закладено в 1948 році на площі, що сьогодні становить 2,45 га. Його колекцію становить 21 вид бузків (з 28 існуючих в природі), близько 90 сортів, близько 1500 кущів. В Національному ботанічному саду зібрані унікальні колекції тропічних та субтропічних рослин (близько 3 000 таксонів), що розміщені в оранжереях загальною площею понад 5 000 м2. Однією з найбільших є колекція тропічних орхідей, яка налічує понад 350 природних видів та різновидностей. Серед колекцій Гербарію найкраще представлені види флори України. Великі гербарні збори є з Кавказу, Середньої Азії та Казахстану, Далекого Сходу. Колекційні зібрання з Кавказу є найбільшими на Україні. Гербарій містить значні колекції флори ряду закордонних країн (Польща, Угорщина, Болгарія, Фінляндія, Франція, Великобританія та ін.).

Число відвідувачів в останні роки перевершило 1 млн на рік.

Зараз ви читаєте новину «У ботанічному саду вивели сорт орхідеї для космічного апарату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути