понеділок, 06 квітня 2020 15:50

В апараті Путіна 10 років працював агент ЦРУ

В апараті Путіна 10 років працював агент ЦРУ
Олег Смоленков працював у адміністрації президента Росії Фото: sobesednik.ru

Завербований ЦРУ розвідник Олег Смоленков майже 10 років працював в апараті Володимира Путіна. Зараз він живе під охороною американських спецслужб.

"Щонайменше з 2008 року Смоленков входив у найближче оточення, виконуючи особливі доручення Юрія Ушакова - багаторічного помічника Володимира Путіна. Ходив із ними в одні й ті ж кабінети. У статусі "головного радника" Ушакова готував папери з допуском до державної таємниці другого рівня", - пише для порталу Ліга.net журналіст Петро Шуклінов.

Уперше інформація про агента з'явилася на американському телеканалі CNN. Колишній високопоставлений працівник розвідки США розповів, що Смоленкова вважали "джерелом вищого рівня". За даними журналістів, він міг фотографувати документи зі столу російського президента, був референтом при військово-промисловій комісії уряду РФ і мав доступ до тисяч документів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали шпигуна, який передав секрет ядерної зброї СРСР

2017 року Смоленков несподівано виїхав із родиною "у відпустку" в Чорногорію і не повернувся, що спричинило паніку у владних структурах. Слідчий комітет порушив кримінальну справу за статтею про вбивство. Спочатку у Кремлі заперечували, що така людина працювала в адміністрації президента Росії. Згодом це визнали.

Шуклінов наводить декілька прийнятих версій тодішніх подій. За однією, Дональд Трамп дізнався, що якесь джерело у Кремлі повідомило американській розвідці про втручання Росії у вибори президента США. Розвідка вважала, що краще спочатку повернути агента, а потім розповідати про нього. За другою, Трамп знав про нього, але випадково чи умисно видав інформацію, щоб допомогла викрити Смоленкова. За третьою - у ЦРУ дійшли висновку, що кількість погроз занадто зросла і варто вийти з гри з перемогою.

Згодом журналісти довідалися, що чоловік живе під власним ім'ям із дружиною у будинку, придбаному за майже $1 млн у містечку Стаффорд, штат Вірджинія, неподалік штаб-квартири ЦРУ.

У Кремлі інформацію, опубліковану телеканалом CNN, заперечують і називають відвертим фейком на тлі електоральної кампанії, а дослідники спецслужб наголошують на багатьох суперечностях в історії.

Надзвичайний і повноважний посол СРСР в ООН Аркадій Шевченко отримав політичний притулок у США 6 квітня 1978-го. Попри численні клопотання генсека Леоніда Брежнєва до президента США Джиммі Картера, втікача не видали.

Зараз ви читаєте новину «В апараті Путіна 10 років працював агент ЦРУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути