понеділок, 06 квітня 2020 12:48

Кремлівський дипломат попросив політичного притулку в США

Кремлівський дипломат попросив політичного притулку в США
Дипломат Аркадій Шевченко працював заступником генсека ООН у 1973-1978 роках Фото: persons-info.com

Надзвичайний і повноважний посол СРСР в ООН Аркадій Шевченко отримав політичний притулок в США 6 квітня 1978-го. Попри численні клопотання генсека Леоніда Брежнєва до президента США Джиммі Картера, втікача не видали.

Сам чоловік стверджував, що не планував працювати на США, а хотів лише залишитись у Нью-Йорку та жити як йому подобається. 1975-го він звернувся з клопотанням про притулок, однак замість представників відповідної інстанції його зустріли співробітники ЦРУ, які провели вербування. З того часу Шевченко передавав інформацію про радянську позицію на переговорах щодо роззброєння, економічного становища та плани країни, викривав співробітників КДБ у Штатах. Зустрічі проходили на окремій конспіративній квартирі у будинку, де проживав. Резидент КДБ у Нью-Йорку Юрій Дроздов підозрював Шевченка у шпигунстві, однак доказів не мав, а наклеп на повноважного посла міг мати неприємні наслідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Син Хрущова прийняв громадянство США

Правду дізналися 1978-го, коли посла намагалися безуспішно відкликати до Москви. Тоді наляканий Шевченко попросив ЦРУ організувати йому втечу. 6 квітня залишив дружину Леонгіну та у супроводі агентів утік із квартири.

У Радянському Союзі його заочно засудили до вищої міри покарання, але найбільше постраждала родина дипломата. Дружина покінчила життя самогубством через місяць. Сина Геннадія, який працював дипломатом у Швейцарії, повернули до Москви та поставили крапку на його дипломатичній кар'єрі. Пізніше влаштували в Інститут держави і права АН СРСР під прізвищем Смирнов.

Сам Шевченко написав книгу "Розрив із Москвою", за яку отримав $1 млн. Мав 3 великі будинки та читав лекції в американських університетах. Одружився з репортеркою кримінальної хроніки Еллен, але швидко втрачав усі зароблені статки.

Аркадій Шевченко народився 1930 року в Горлівці на Донеччині. Дитинство минуло в Євпаторії. Навчатись поїхав до Москви - в Інститут міжнародних відносин. З 1956-го працював у Відділі міжнародних організацій МЗС СРСР. За 15 років дослужився до посади особистого помічника міністра закордонних справ Андрія Громико. 1973 року Шевченка призначили на посаду заступника Генерального секретаря ООН з політичних питань і справ Ради Безпеки ООН у ранзі Надзвичайного і повноважного посла СРСР.

Зараз ви читаєте новину «Кремлівський дипломат попросив політичного притулку в США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути