субота, 06 квітня 2019 13:51

Впливовий українець попросив політичного притулку у США

Впливовий українець попросив політичного притулку у США
Дипломат Аркадій Шевченко працював заступником генсека ООН у 1973-1978 роках Фото: ivpress.ru

Заступник Генсека ООН і Надзвичайний та Повноважний посол Радянського Союзу в ООН Аркадій Шевченко 6 квітня 1978-го попросив політичного притулку в США.

Він народився 1930 року в Горлівці на Донеччині. Дитинство минуло в Євпаторії. Навчатись поїхав до Москви - в інститут міжнародних відносин.

З 1956-го працював у Відділі Міжнародних Організацій МЗС СРСР. За 15 років дослужився до посади особистого помічника міністра закордонних справ Андрія Громико.

У 1973 році Шевченка призначили на посаду заступника Генерального секретаря ООН з політичних питань і справ Ради Безпеки ООН в ранзі Надзвичайного і повноважного посла СРСР. Тоді ж почав співпрацювати з ЦРУ. Це і стало основною причиною його прохання про політичний притулок. Коли його запідозрили у шпигунстві, до СРСР йому повертатися було небезпечно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Небезпека Чорнобиля може виявитись сильнішою, ніж вважали

Через місяць після заяви Шевченка, його дружина покінчила життя самогубством. Її поховали у Москві. Сина Геннадія Шевченка звільнили з МЗС на вимогу КДБ. Йому змінили по-батькові та прізвище - на Геннадій Олексійович Смирнов. Влаштували в Інститут держави і права АН СРСР.

Аркадій Шевченко помер у США 28 лютого 1998-го на 68-му році життя. Причина - цироз печінки.

1952 року в Ленінграді перевидають "Книгу о вкусной и здоровой пище" - радянський кулінарний бестселер. Його перший тираж з'являєтся 1939-го. Згодом додаткові наклади "Книги" виходитимуть майже щороку ще після розвалу Союзу. Доповнене видання енциклопедичного зразка 1952-го року ілюстроване багато сервірованими столами.

Зараз ви читаєте новину «Впливовий українець попросив політичного притулку у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути