четвер, 31 січня 2019 23:13

В Африці натрапили на загублене місто

В Африці натрапили на загублене місто
У ПАР виявили велике поселення. Фото: НВ

У Південноафриканській Республіці за допомогою лазерних технологій віднайшли давнє місто Квененг.

У цьому поселенні за часів розквіту проживало щонайменше 10 тис. чоловік, пише Science Alert.

Дослідники з Вітватерсрандського університету завдяки технологіям виявили, що окремі стародавні камені складаються в обриси справжнього міста. Вчені нанесли місто на карту і з'ясували, що відбувалося за часів його розквіту. Археологи створили цифрові зображення 800 ферм та інших споруд.

"Це означає заповнення величезного історичного розриву, особливо для південної частини Африки, тому що ми знаємо, що доколоніальна історія південної частині Африки не має письмових свідчень. Тепер ми починаємо заповнювати прогалини, використовуючи цю технологію LIDAR", – пояснює Ферн імба Сіксванха, археолог з університету Вітватерсранда, що займається дослідженнями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гучніше за Трою: знайшли скарби вимерлих племен

Використовуючи мільярди лазерних світлових імпульсів від нижніх західних схилів пагорбів Суйкербосранд поблизу Йоганнесбурга, дослідники змогли побачити місто крізь рослинність.

Дослідження показують, що Квененг, який займав близько 20 кв. км, процвітав в період між XV і XIX століттями. У ті часи це було багате і процвітаюче місто.

Кілька пар паралельних кам'яних стін показують, що в місто було безліч проходів, багато з яких виглядають як побудовані для випасу корів і іншої свійської худоби через деякі частини міста. У центрі Квененгу виявили залишки двох масивних корпусів, які разом займають площу 10 тис. кв. м. Археологи вважають, що в них містилося близько тисячі голів великої рогатої худоби.

Болгарські археологи знайшли залишки шести розкішних кварталів давньоримської доби у місті Пловдив. Пловдив був збудований на місці стародавнього міста Філіппополіс.

Зараз ви читаєте новину «В Африці натрапили на загублене місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути