середа, 15 червня 2016 17:45

В Афганістані виявили багатомовні манускрипти

В Афганістані виявили багатомовні  манускрипти

Колекцію зі 100 рукописів виявили в афганській печері.

Аналіз текстів показав, що вони належали єврейській спільноті, яка проживала на маршруті стародавнього шовкового шляху близько 1000 років тому. Рукописи були написані на декількох мовах: арамейській, івриті, перський, єврейсько-арабській та єврейсько-перській. Повідомляє Ancient Origins.

Спільнота, яка володіла рукописами, походить з міста Бамьян. Протягом багатьох століть цей район був знаменитий через величезну статую Будди, яка була побудована в 6 ст. і зруйнована талібами в 2001 році.

На думку експертів, які проаналізували документи, рукописи були сховані в печері близько 1000 років тому. Вони містять лише тексти без ілюстрацій і стосуються юридичних та комерційних питань. У знайдених манускриптах також є священні рукописи та особисті листи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Поштовій площі відкриють новий музей

Дослідник з єврейського університету в Єрусалимі, Офір Хаїм, вважає, що документи містять цікаві відомості, які допомагають вивчити життя єврейської спільноти в Афганістані. Одна з найважливіших частин колекції - записи Абу-Нассара, очільника єврейської спільноти з Бамьяна. Абу-Нассар записував усіх своїх боржників протягом десятиліть, які позичали в нього не лише гроші, але й зерно.

Нагадуємо, що британські археологи виявили сотні табличок з написами часів римського Лондона.

Зараз ви читаєте новину «В Афганістані виявили багатомовні манускрипти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути