Ексклюзиви
понеділок, 18 січня 2021 01:13

Дізналися, чому в давнину у поховання людей клали зуби лосів

Дізналися, чому в давнину у поховання людей клали зуби лосів
У давнину зуби використовували в ритуальних цілях. Фото: media.springernature.com

Археологи вивчили кілька тисяч підвісок з зубів лося у давніх похованнях в Карелії на острові Південний Оленячий, розташованому в Онезькому озері.

Фахівці припускають, що підвісками з зубів лося люди прикрашали одяг. Її прикріплювали нитками з волокон або сухожиль. Одяг не зберігся. В одній могилі вчені знайшли майже 300 лосиних різців, повідомляє Archaeological and Anthropological Sciences.

Швидше за все, такі підвіски прикрашали також головні убори і ремені. Робили з них брязкальця та використовували в ритуалах.

Також є підвіски із зубів бобра і бурого ведмедя. Але їх значно менше. Припускають, що лось був найбільш шанованою твариною, його різці мали культове значення.

Для виготовлення підвісок у кореневій частині зубів робили борозенки і зав'язували нитками. Це відображає однорідну культуру мисливців-збирачів, які жили на території Карелії приблизно 8,2 тис. років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Селянин знайшов на своєму подвір'ї середньовічні катакомби

Кількість прикрас із зубів лося могла говорити про вік людини і значущість в сім'ї. Найбільша кількість підвісок була в могилах молодих жінок і чоловіків, найменше - у дітей і старших людей.

Біля Ладозького озера в Карелії на місці давнього льодовика знайшли доісторичне поселення людей. Перед будівництвом дороги дослідили 2200 кв. м територій.

Зараз ви читаєте новину «Дізналися, чому в давнину у поховання людей клали зуби лосів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути