Ексклюзиви
середа, 13 березня 2019 14:37

Уряд видав постанову про обов'язкове вивчення російської в школах

Уряд видав постанову про обов'язкове вивчення російської в школах
1938-го по всіх українських школах обов'язковим стало вивчення російської мови Фото: Madan.org.il

Активну русифікацію українських шкіл розпочали 13 березня 1938-го. Тоді уряд видав постанову про обов'язкове вивчення російської мови.

"Практика насадження національних шкіл завдала величезної шкоди справі правильного виховання й навчання", - прокоментувало документ керівництво комуністичної партії.

Розпочату тоді русифікацію продовжили по завершенні Другої світової війни 1939-1945-х - видали Постанову "Про запровадження нового українського правопису". Він мав бути наближений до російського. Послідовно проводилася лінія на посилення уваги до російської мови, зміцнення її позицій у суспільстві.

"На вищих стадіях комуністичного суспільства невідворотним є зникнення національних відмінностей та злиття націй. Майбутнє злиття націй призведе до виникнення єдиної мови для всіх народів", - писав журнал "Комуніст" і мав на увазі російську мову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Навіщо ми вчимо російську" - вчителя засудили за націоналізм

Вона стала основною мовою діловодства. У 1989 році прийняли постанову ЦК КПРС, яка "законодавчо закріпила російську мову як загальнодержавну".

1990-го Верховна Рада СРСР прийняла Закону про мови народів СРСР, де російській мові був наданий статус офіційної в усіх республіках.

11-12 лютого 1989 у Києві провели установчу конференцію і створили Товариство української мови ім. Тараса Шевченка.

Ця суспільно-громадська організація ставила собі за мету відродити та утвердити українську мову після періоду русифікації. Керівником обрали поета та державного діяча Дмитра Павличка.

Зараз ви читаєте новину «Уряд видав постанову про обов'язкове вивчення російської в школах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути