четвер, 08 серпня 2019 14:46

Юрій Федькович не зміг одружитись через великий викуп

Автор: Чернівецький літературно-меморіальний музей Юрія Федьковича
  Юрій Федькович на портреті змальованому зі старої фотографії, що зустрічається у виданнях поч XX ст.
Юрій Федькович на портреті змальованому зі старої фотографії, що зустрічається у виданнях поч XX ст.

Письменник Юрій Федькович народився 8 серпня 1831-го у містечку Сторонце-Путилове – тепер селище Путила Путильського району Чернівецької області. Батько шляхетний поляк Альберт Гординський де Федькович. Мати Анна Ганицька - донька православного буковинського священика.

"Родився він у цісарській землі Буковині, де живе чимало українського народу. По Підгір'ю народ цей подібний мовою та звичаями до того, що живе у Подольскій губернії. По горах у Буковині люди живуть і говорять трохи інакше і звуться гуцулами", - писав вчений Михайло Драгоманов.

Початкову освіту здобуває у приватного вчителя та брата матері Івана Ганицького, згодом вступає до Чернівецької 4-класної реальної школи. Закінчує лише 2 класи. Батько мріє віддати сина до Вищої школи у Львові чи Відні, але Юрій не хоче. Їде в Молдову. Влаштовується помічником інженера у місті Нямце - тепер Румунія, потім у Яссах знайомиться із художником-портретистом німцем Рудольфом Роткелем. Той розкриває поетичний талант хлопця, Федькович починає писати перші вірші німецькою мовою.

1852-го вступає до Австрійського війська. Батько платить за це 120 золотих ринських - грошей Австрійської імперії. Успішно складає усі військові випробування та отримає звання ефрейтора-гренадера 41-го полку. Бере участь у військовому поході на Італію проти французьких військ. За мужність отримує звання обер-лейтенанта. Але Австрія програє війну та полк Федьковича відправляють до Чернівців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернівецький університет заснував імператор Австро-Угорщини

"Недовго жив він там, але і сего вистачило, щоб із нього виробився свідомий українець і щоби дозрів його талант. Жив він дуже солідно, із офіцерами поза службою не сходився, а перед жіноцтвом був дуже соромливий", - пише український публіцист Осип Маковей у "Життєписі Юрія Федьковича" 1911-го.

Автор: Чернівецький літературно-меморіальний музей Юрія Федьковича
  Юрій Федькович у національному вбранні. Художник Андрій Александров, 1941-й
Юрій Федькович у національному вбранні. Художник Андрій Александров, 1941-й

Там знайомиться із власником літературного салону та учителем німцем Ернстом Нойбауером. Він приводить молодого офіцера до товариства, яке збиралося у будинку композитора Омеляна Фоляковського. Одну з квартир знімає вдова покійного губерніального львівського секретаря Осипа Марошані. Часто проводить літературні вечори. Там знайомиться із студентами Антіном Кобилянським і Костем Горбалем. Останні зацікавлюються його поезією та схиляють до написання українською. Їм же презентує свою першу українську поему, написану в Італії "Нічліг".

У товаристві закохується у доньку вдови 17-річну Емілію Марошані. Присвячує їй вірші, але разом їм бути не судилося. Родина Марошані не може потягнути викуп-кавцію за одруження з австрійським офіцером. За рік 41-й полк перебазується у Трансільванію. Блискучу військову кар'єру закінчує 1863-го за власним бажанням. Присвячує себе творчості.

Більше про Юрія Федьковича читайте в журналі "Країна" за 8 серпня 2019 року.

Доповідь українською вперше зазвучала у Парижі 11 червня 1878-го. Виголосив її публіцист Михайло Драгоманов. Головував на літературному конгресі письменник Віктор Гюго.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Федькович не зміг одружитись через великий викуп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути