понеділок, 06 травня 2013 10:30

УПА проголосила Колки столицею України до визволення Києва від нацистів

  Сергій Качинський (псевдо ”Іван”, ”Остап”) загинув 11 березня 1943 року в бою з нацистами за склади зброї та амуніції на меблевій фабриці в селі Оржів під Рівним. Сам роззброїв чотирьох німецьких солдатів. Походив з-під Луцька
Сергій Качинський (псевдо ”Іван”, ”Остап”) загинув 11 березня 1943 року в бою з нацистами за склади зброї та амуніції на меблевій фабриці в селі Оржів під Рівним. Сам роззброїв чотирьох німецьких солдатів. Походив з-під Луцька

У неділю, 9 травня 1943 року, загін майже із 400 карателів напав на село Яполоть Костопільського району на Рівненщині. Місцеві селяни не виконали "континґенту" — накладених німецькою окупаційною владою поставок м'яса, молока, масла й інших продуктів. Солдати били селян, виводили з хлівів свиней, худобу, підпалили дві хати. Окупантів заскочила сотня "Романа" — підрозділ Української повстанської армії, що стаціонував у довколишніх лісах. Бій тривав понад 6 год. Нападників вибили із села, загинули 35 німецьких солдатів.

— З літа 1942 року по осінь 1944-го загони УПА провели понад дві тисячі боїв проти німецьких військ, — стверджує 65-річний Олександр Денищук із Рівного, який упродовж 20 років записував спогади повстанців, вивчав архіви. Цьогоріч він видав двотомник про боротьбу УПА проти нацистів. — Повстанці знищили щонайменше 12 тисяч нацистських солдатів і офіцерів. У боях з гітлерівцями загинуло майже дві з половиною тисячі упівців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акції УПА на Волині мали позбавити Червону армію польської підтримки - історик

Навесні 1943 року УПА звільнила від німецької окупаційної адміністрації десятки населених пунктів на Волині та Рівненщині. Зокрема, містечка Володимирець, Степань, Дубровицю, Деражне, Олику, Цумань, Горохів й околиці. У березні постала так звана Колківська республіка — визволена від німців територія у 2,5 тис. кв. км із центром у містечку Колки, тепер Маневицького району Волинської області. На в'їзді до Колок установили табличку, що містечко оголошується столицею України до визволення Києва від нацистів.

У містечку відбувався вишкіл для командирів УПА, діяли друкарні, шпиталь, майстерні, відновлено електростанцію. У клубі відбувалися збори, концерти, читали лекції. З вересня розпочалося навчання дітей. Загони самооборони із місцевих жителів відповідали за дотримання громадського порядку.

Лише у вересні–жовтні 1943 року партизани з Колківської республіки провели 47 боїв з окупантами. Знищили понад 1,5 тис. німецьких солдатів і офіцерів. Колківську республіку німці розгромили в листопаді 1943 року. Використовували авіацію й танки. Незадовго перед розгромом у повстанській друкарні видали букваря.

На Рівненщині один із найбільших боїв УПА з німцями відбувся 21–22 квітня 1943 року на каменоломні в Яновій Долині Костопільського району.

— Відділи "Дубового", "Яреми", "Острого", "Гамалії", "Наливайка" напали вночі, — продовжує Олександр Денищук. — Спалили два залізничні мости, склади. Захопили тонну вибухівки, яку використовували в кар'єрі. Було вбито понад півтисячі нацистських солдатів і польських поліцаїв. Останніх німці стали набирати на службу, коли українська поліція пішла до лісу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я думав, що хоч трохи допоможу своїй нації" - як "оунівці" грабували пошту

А восени 1943-го в селі Новий Загорів Локачинського району на Волині 44 вояки із чоти "Берези" із куреня "Остапа" забарикадувалися в місцевому монастирі. Німецькі війська проти них використовували артилерію, бомбардувальники та танкетки. Монастир штурмували майже 3 тис. німців. Бій тривав три доби. 29 повстанців загинули, решта прорвалася до лісу.

— Улітку та восени 1943 року в операціях проти УПА німці лише на Рівненщині задіяли два бронепоїзди, 50 танків і бронемашин, 27 літаків, 10 моторизованих батальйонів з важкою зброєю та артилерією, стверджують місцеві історики.

У лавах УПА воювали люди різних національностей, зокрема грузини, узбеки та росіяни.

— Це були колишні радянські солдати, що дісталися до українських повстанців із німецького полону, — розказує Олександр Денищук. — Відома й така історія: Герой Радянського Союзу Іван Кілюшик із села Острів теперішнього Володимирецького району на Рівненщині в УПА пішов після демобілізації з Червоної армії. 1947-го його засудили, а згодом разом із батьками заслали в Іркутську область у Росії.

Зараз ви читаєте новину «УПА проголосила Колки столицею України до визволення Києва від нацистів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

496

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути