Ексклюзиви
четвер, 05 грудня 2013 14:58

Волт Дісней тримав на столі мишей
9

"Видатна нездатність до малювання" - з таким формулюванням Волта Дізнея звільнили з посади ілюстратора газети "Канзас-Сіті стар".

Засновник найбагатшої мультстудії народився 5 грудня 1901-го. Малювати любив із дитинства, то із самого початку йому з цим не таланило. Батьки не мали грошей на папір та олівці, та й узагалі вважали це непотрібними витребеньками. З 10 років Волт, четверта дитина у сім'ї, продавав газети. Коли виріс, зробив чимало спроб улаштуватися в кіно або ілюстратором. Усі спроби завершувалися подібно до працевлаштування в "Канзас-Сіті стар".

1920-го з приятелем-художником відкрили рекламну агенцію. Єдиного замовника, місцевого стоматолога, довелося просити телефоном: "Викупіть, будь ласка, мої чоботи з ремонту, бо я не маю в чому вийти з дому"

Волт не здавався. Він вирішив заснувати на пару із братом власну студію. 30-річний Рой Дісней завершував лікування від туберкульозу, коли до нього в клініку у Канзас-Сіті завітав на шість років молодший брат Волт.

- Я маю грандіозну ідею!

Розмова відбувалася 1923 року. Він намовив брата забрати решту грошей на лікування - лишалося $250. Доклав $40, які мав. Ще $500 довелося позичити в банку. Разом вирушили до Голлівуду. На ці гроші придбали необхідне обладнання і матеріали - фарби, пензлі, плівку. На оренді приміщення Волту вдалося заощадити - їхній родич мав неподалік Голлівуду гараж, який хлопці й захопили. Організували в ньому "Дісней Бразерс Студіо". Пообіцяли заплатити потім, але так і не зробили цього.

Працівникам, яких Діснеї найняли, теж не завжди діставалися їхні гроші. Помічниця Волта Ліліан Бавндс, яка розфарбовувала малюнки до мультиків, мала $15 на тиждень. Однак досить часто від платні доводилося відмовлятися - на прохання шефа, в якого вона одразу закохалася. 1925-го Волт і Ліліан одружилися - він жартував: "Я змушений був це зробити, бо забагато заборгував їй".

Грошей студії постійно бракувало, зато було чимало ідей. Волт вигадав перемальовувати рухи персонажів із акторів. А в першій стрічці за мотивами "Аліси у Країні Див" Люїса Керолла знімав спочатку у ролі головної героїні дівчинку. 16 жовтня 1923-го права на фільм Дісней пордав дистриб'юторці з Нью-Йорка Маргарет Вінклер. Контракт підписав від імені "Волт Дісней продакшинз" і нарешті отримав солідну суму за свою роботу.

Наступним "діснеєвським" персонажем після Аліси став кролик на ім'я Освальд. Чорний, із білою "маскою" й носом-ґудзиком на мордочці, руками й ногами, як у людини - від знаменитого Міккі Мауса він відрізняється хіба формою вух. У перший рік існування він набув популярності, "Волт Дісней продакшинз" зробила 25 серій із ним. А тоді виявилося, що права на кролика авторові не належать. Чоловік Маргарет Вінклер скористався незавбачливістю Волта у справах і показав йому контракт, який той підписав за зразком попереднього, не вчитавшись. Згідно з ним, дистриб'ютор міг використовувати популярного героя без дозволу Діснея. Запропонував художникові нову угоду, за якою керуватиме студією сам, інакше - малюватиме мультики про Освальда взагалі без нього. Завбачливо переманив перед тим чотирьох художників у Волта.

- Там, звідки він прийшов, живе ще багато персонажів! - відповів Дісней і хряснув дверима.

Невідомо, чи справді жили поряд із Волтом кролики, а от мишей водилося чимало. І одна з них справді стала персонажем наступної стрічки.

- Я діставав їх зі сміттєвого відра й тримав їх у себе на столі в маленьких клітках, підгодовував, - згадував Волт Дісней про гризунів. - З одним мишеням я особливо потоваришував.

Ця "модель", за легендою, стала прототипом Міккі Маукс і - початком імперії Діснея.

- Зауважте, все почалося з однієї маленької миші, - любив повторювати Волт.

Зараз ви читаєте новину «Волт Дісней тримав на столі мишей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути