Ексклюзиви
четвер, 08 лютого 2018 15:33

Унікальні козацькі люльки показують в Полтаві
4

Глиняні частини козацьких люльок стали експонувати в музеї в Полтаві
Фото: Денис Скриль
Глиняні частини козацьких люльок стали експонувати в музеї в Полтаві
Глиняні частини козацьких люльок стали експонувати в музеї в Полтаві
Глиняні частини козацьких люльок доповнювали кістяним чи очеретяним мундштуком

Старовинні козацькі люльки почали демонструвати в Полтавському краєзнавчому музеї ім. В. Кричевського. Знайшли їх на околиці села Мотрине Кобеляцького району серед уламків металевого казана.

Про це Gazeta.ua розповів Віталій Яременко, старший науковий співробітник музею.

"Ці люльки унікальні своїми розмірами. Вони просто велетенські в порівнянні із іншими, які постійно знаходяться при археологічних дослідженнях. Або їх власники мали масивні розміри, або були затятими паліями. Звичку палити тютюн перейняли у турків. Є різні думки стосовно сумішей для люльки. Але точно відомо, що вже в XVII столітті на території Полтавського полку козаки масово вирощували тютюн на великих плантаціях. Тоді була бурхлива мода. Для землевласників було вигідно вирощувати цю рослину. Під час паління використовували очеретяні чи кістяні мундштуки, які вставляли в глиняну частину. Короткі люльки-носогрійки використовували значно пізніше і найчастіше під час походів чи чергувань. При розкопках в Батурині науковці знаходили люльки, набиті тютюном. Власники не встигли їх розпалити, бо загинули", - пояснив Віталій Яременко.

Люльки виготовляли із кольорової глини. Турецькі гончарі покривали їх особливою емаллю. Обов'язково ставили тавро майстра. Козаки купували люльки чи забирали під час походів як трофей. В XVII ст. почали виготовляти і українські.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Черкащині відтворили 100-річну битву.

З 23 січня по 30 січня 1593 року тривав бій поблизу містечка П'ятка біля Чуднова на Житомирщині між надвірними корогвами руських князів Острозьких та козацькими військами Криштофа Косинського. Перемогли Острозькі. Бій став найбільшим в ході повстання Косинського. Він тривав тиждень. Загинули від 1 до 3 тисяч козаків-повстанців.

Зараз ви читаєте новину «Унікальні козацькі люльки показують в Полтаві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути