понеділок, 24 грудня 2012 17:04

Унікальні документи УПА, знайдені в бідоні, відреставрують
7

Фото: Фото: incognita.day.kiev.ua
Процес реставрації документів

Таємне листування командування УПА, звіти Українського Червоного Хреста, списки вояків УПА та хроніки цілих сотень — у знайденому в бідоні повстанському архіві 1941—1950 років. Документи передано до Архіву Центру досліджень визвольного руху, після реставрації він буде доступний науковцям, повідомляє День.

Влітку на Львівщині в 40-літровому бідоні, закопаному в землю на 80 см, було знайдено повстанський архів. Бідон не був добре законсервований, що наштовхнуло на припущення про те, що документи ховали люди, які потрапили в оточення. Версію переховування архіву під час бойових дій підтверджують і залишки гільз, знайдені поряд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повстанський "Український перець" виходив у друкарні "Смерть гітлерівсько-сталінським катам"

Любомир Горбач, голова Товариства пошуку жертв війни "Пам'ять" вже більше шести років періодично отримує інформацію про закопані повстанські сховки. Цього разу – відомості підтвердилися і архів вдалося відшукати. Місцевий житель Євген Білінський повідомив, що на перетині п'яти доріг в лісовому масиві біля Добротвору на Львівщині повстанці закопали документи. Цю інформацію свого часу матері пана Євгена  переповів  її дядько, що був зв'язковим, поштарем, і розносив інформацію від Закерзоння аж до Бродів, а у 1950-х він вирішив законсервувати архів. Відомості були доволі непевні, і нащадки зв'язкового більше двох років намагалися уточнити місце сховку, аж поки не віднайшли товариша цього повстанця, що живе у Франції.

"Серед знайдених документів, – говорить Євген Білинський, – я знайшов сліди своїх двох родичів. Це – повстанський командир Ханас та дядько моєї матері Залізняк. Я знайшов їх записки, посвідчення. Для мене це надзвичайно знаково і приємно".

За попередніми оцінками, архів містить понад тисячу документів періоду 1941—1950 років. Він становить цілісний документальний комплекс підпілля Сокальсько-Равської округи ОУН, а в структурі УПА — Тактичних відтинків "Розточчя" та "Климів" Воєнної округи "Буг".

Основний масив документів датується 1945—1946 роками — часом найбільш інтенсивної діяльності підпілля та повстанських відділів. Невелику групу становлять пропагандистські видання, датовані 1941 роком. Найпізніші документи походять із 1950 року і стосуються діяльності підпілля ОУН у межах Сокальщини та Равщини. Це не дивно, оскільки на той час повстанські відділи були розформовані і перейшли до повністю підпільних методів боротьби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Львівщині знайшли місце головного бункеру пропаганди УПА

Документи розповідають про діяльність в 1945—1946 роках окружної референтури пропаганди, організації та функціонування видавничих осередків, господарської референтури, Українського Червоного Хреста та інших структур підпілля.

Діяльність Тактичних відтинків УПА відображена не тільки в оперативних зведеннях ТВ, а також у докладних звітах нижчих структурних ланок – відділів. Збереглися "хроніки" — своєрідні літописи сотень "Переяслави", "Холодноярці", "Кочовики", "Жубри". Цінними для вивчення діяльності та життя сотень є їхня внутрішня документація у вигляді книг наказів, обліку озброєння, поранених, особового складу, розрахунків норм харчування.

Окрему групу становлять списки загиблих. Один із документів, наприклад за рік і два місяці (травень 1945 — липень 1946 року), подає інформацію про 952-х повстанців. Це безцінне джерело для встановлення фактичних імен та місця й обставин загибелі стрільців УПА, долі яких здебільшого до сьогодні залишаються невідомими.

Збереглася в цьому бідоні до наших днів чимала частина "грипсів" — листування командування УПА, листи підлеглих до командира ВО "Буг" Василя Левковича — "Вороного", командира ТВ "Розточчя" та "Климів" поручника "Угриновича".

Відкриття цього архіву виводить джерельну базу дослідження національно-визвольного руху на Львівщині на друге місце після Закерзоння, і перше серед теперішніх західних областей України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За повстанським художником Нілом Хасевичем радянські спецслужби полювали до березня 1952-го

Стан збереженості документів різний: від поганого до задовільного, загалом на архів чекає реставрація, після чого він буде впорядкований, описаний та оцифрований. Весь процес може зайняти 2-2,5 роки, однак після цього відреставровані документи зможуть зберігатися 100-200 років.

Більш як півстоліття тому документи клали в землю з надією, що їх знайдуть у незалежній Україні, і вони відкриють факти про боротьбу УПА та ОУН. Ці сподівання  виправдалися: нині все частіше чуємо про віднайдення упівських архівів. Проте повстанці ніколи не очікували, що проплачена людською кров'ю правда стане предметом торгу, наголошують дослідники. Продані на аукціонах архіви розпорошуються і знову зникають на десятиліття — тепер у сховках колекціонерів.

Цей випадок цілком інакший – знайдений архів потрапив до істориків, в Архів Центру досліджень визвольного руху. Унікальні документи про боротьбу УПА на Львівщині збережуть для науки, ляжуть в основу книг, будуть доступні усім зацікавленим.

Зараз ви читаєте новину «Унікальні документи УПА, знайдені в бідоні, відреставрують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути