четвер, 03 грудня 2020 12:20

Українському командиру винесли смертний вирок

Українському командиру винесли смертний вирок
Українського командира, письменника та актора Юрія Тютюнника звинуватили у "контрреволюції" Фото: wikipedia

3 грудня 1929 року у Москві винесли смертний вирок генерал-хорунжому Армії УНР 38-річному Юрію Тютюннику. У рішенні стояла примітка "вирок не приводити у виконання до особливого розпорядження".

Тютюнник відверто висловлював невдоволення радянською владою та її діяльністю в Україні. Потрапив за це на допити та заявив чекістам, що за увесь час проживання в СРСР не відмовився і не збирається відмовлятися від українських націоналістичних поглядів і продовжує контактувати із колишніми військовими побратимами, хоча й не планують жодних антирадянських акцій, усвідомлюють неможливість подальшої боротьби.

Його звинуватили у контрреволюційній діяльності та українському фашизму, за що передбачалася вища міра покарання. З того часу за чоловіка клопотала дружина Віра. Переконувала, що загрози для радянської влади він не несе, але її дії не мали результатів. Чоловікові лише дозволили листуватися з родиною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські вояки під командуванням Тютюнника розпочали ризиковану операцію

Виконання вироку відклали, адже сподівалися використати його для фабрикування політичних справ проти інших колишніх українських військових, але, розуміючи це, Тютюнник відмовив чекістам. Його розстріляють у Москві 20 жовтня 1930-го. Дружині повідомлять про це через 2 роки.

Українського діяча реабілітують 1997 року, постановою Генеральної прокуратури України.

Ще 1923-го більшовицькі каральні органи обманом виманили Юрія Тютюнника з Польщі в Радянську Україну. Закликали очолити всеукраїнське повстання через підставну організацію, на що не відмовив.

Враховуючи його авторитет серед українців та українських емігрантів, вирішили не вбивати, а використовувати. За відмову співпрацювати пригрозили розстріляти дружину і малу доньку. Тому був змушений написати покаянного листа, за що отримав помилування.

Поселився в Харкові. На вимогу НКВД працював над політичними і військовими памфлетами. Пізніше влаштувався у Всеукраїнське фотокіноуправління, працював на Одеській кіностудії. Долучився до написання сценарію фільму "Звенигора". Грав самого себе в ганебній стрічці "Пілсудський купив Петлюру".

Зараз ви читаєте новину «Українському командиру винесли смертний вирок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути