Ексклюзиви
пʼятниця, 21 вересня 2018 08:20

Український оперний театр іспанці визнали найкращим

Український оперний театр іспанці визнали найкращим
Будівництво львівського театру опери та балету. Фото: https://lviv.vgorode.ua

Львівський театр опери і балету відкрили в центрі міста 21 вересня 1940 року. Це один з найгарніших театрів України і Європи.

Будівництво театру розпочалось у червні 1897 року за проектом архітектора Зигмунта Ґорголевського — автора багатьох монументальних споруд Польщі і Німеччини. Майстер намагався зробити все якнайкраще. Найбільш декорованою частиною головного фасаду є поле трикутного фронтону розмірами 4,2×20 м. Його прикрашає скульптурна композиція Антонія Попеля "Радощі та страждання життя". Зала глядачів чотириярусна, у плані має форму ліри. Має 44 ложі і розрахована на 1002 осіб. Арку сцени увінчують фігури генія і ангела з гербом Львова.

Відкрився театр для глядача 4 жовтня 1900 р. прем'єрою лірико-драматичної опери "Янек" Владислава Желенського — про життя карпатських верховинців. Театр іменувався Великий міський театр і працював до 1934 року. Того року театр опери і балету було закрито через фінансову скруту. У міжвоєнні роки у Великому (Міському) театрі виступала польська трупа, ставились переважно польські музичні та драматичні вистави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як стояли "вожді" у Львові

Після приєднання західноукраїнських земель до УРСР у Львові вперше було створено Державний український театр опери та балету. Був свій оркестр, хор, балетну трупу, з різних міст прибули фахівці: режисери, балетмейстери, художники. Війна перервала творчу працю, та режисер Блавецький відважився поставити українську оперу Гулака-Артемовського "Запорожець за Дунаєм". У середині липня 1941 року Український львівський театр відкрив театральний сезон. Іспанська газета писала, що Український оперний театр у Львові є найкращим в Європі у той час.

У сторіччя від дня народження Івана Франка (1956 р.) театру було надано його ім'я, та надано статус Академічного. У кінці 70-х років театр закрився на реставрацію. В ньому було зміцнено фундаменти, переплановано підвальні приміщення. У 2000 році театр святкував 100-річний ювілей, його перейменували на театр Соломії Крушельницької. Через п'ять років Президент України Віктор Ющенко надав театрові статусу Національного.

Нова хвиля насадження вождів у Львові розпочинається вже після Другої Світової війни. Першочерговим тепер ставало спорудження пам'ятнику живому вождю, "тріумфатору" війни. Перемога Радянського Союзу у війні проти Німеччини навіть серед львів'ян підняла авторитет Сталіна, тож острахи в міських властей зводити йому монумент зникли. Щоправда, розпочати вирішили не з повноцінного пам'ятника, а лише з погруддя. Поставлено його було біля колишньої міської Стрільниці, на місці бюсту Яну III Собєському.

Зараз ви читаєте новину «Український оперний театр іспанці визнали найкращим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути