середа, 09 жовтня 2019 12:48

Українських письменників засудили до вищої міри покарання

Трійки УНКВС "Сандармох" відкрили розстрільні справи на 1116 людей 9 жовтня 1937-го. Того дня до страти засудили поета Марка Вороного, письменників Миколу Куліша та Антона Крушельницького, режисера Леся Курбаса.

Автор: З відкритих джерел
  Марка Вороного, Антона Крушельницького, Леся Курбаса та Миколу Куліша засудили до страти в урочищі Сандармох. Вироки виконають 3 листопада 1937-го.
Марка Вороного, Антона Крушельницького, Леся Курбаса та Миколу Куліша засудили до страти в урочищі Сандармох. Вироки виконають 3 листопада 1937-го.

Діячів української культури звинуватили у зв'язках із "націоналістичними терористичними організаціями" - УВО та ОУН. Відповідно, на думку чекістів, чоловіки "ставили за мету повалення Радянської влади в СРСР і підготовку терактів проти партії".

Усім спочатку призначили різні тюремні строки. Згодом перевели на Соловки. Письменники добре знали один одного та були хорошими друзями. Дружба між Кулішем і Курбасем мала великий вплив на розвиток українського національного театру. Зрештою всіх розстріляють 3 листопада в урочищі Сандармох - тепер Республіка Карелія, РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни проводять незаконні розкопки в Сандармоху

Відповідав за виконання вироків капітан держбезпеки Михайло Матвєєв. Йому асистував помічник коменданта УНКВС Георгій Алафер або чекістський конвой.

В урочищі знищили велику кількість українських діячів. Це духовно-культурне покоління називають "розстріляним відродженням". Більшість із них реабілітують і визнають невинними у 1950-х. Але це не врятує українську культуру від масштабного занепаду, а родичів і друзів репресованих від горя.

5 серпня 1937-го за наказом НКВС СССР №00447 набула чинності постанова Політбюро ЦК ВКП(б) від 2 липня 1937-го П 51/94 "Про антирадянські елементи". Розпочалася наймасовіша за всю радянську епоху "чистка" суспільства від елементів, які не годилися для будівництва комунізму. Її теоретично обґрунтував новий нарком НКВС Микола Єжов і відредагував сам Сталін. Місце масових страт людей у Сандармосі віднайшли громадські активісти у липні 1997-го. Всього на цій території виявили 236 розстрільних ям.

Зараз ви читаєте новину «Українських письменників засудили до вищої міри покарання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути