вівторок, 12 грудня 2023 11:15

Українські військові придушили заколот

Українські військові придушили заколот
Більшовики планували повалити Центральну Раду шляхом збройного повстання Фото: mediahunters.tilda.ws

Українські військові попередили заплановане більшовиками повстання в Києві в ніч на 12 грудня 1917 року. Роззброїли солдатів-заколотників та відправили їх потягами до Росії.

Повстання проти Центральної Ради та УНР більшовики готували після Жовтневого перевороту. У столиці діяв військово-революційний комітет, що спирався на збільшовизовані військові частини. Його представники навіть надсилали українському уряду ультиматум із вимогою передати владу без спротиву.

Довідавшись про підготовку повстання, уряд та українські командири виявили в місті усі осередки лояльних до комітету військових. Уночі, 11 грудня, 1-ша українська сердюцька дивізія під командуванням Юрія Капкана оточила, а до 4:00 роззброїла усі повстанські частини. Росіян вислали за межі України, а українців-заколотників демобілізували. Подібні успішні операції проходили у Білій Церкві, Рівно, Шепетівці та інших поселеннях.

Незадовго до того у напрямку Києва рухалися частини пробільшовицького 2-го гвардійського корпусу, що базувався на Поділлі. На підтримку заколоту солдатів загітувала представниця київського комітету Євгенія Бош. Щоб зупинити їх Генеральний Секретаріат наказав блокувати залізничні станції та роззброювати підозрілі частини. Такий же наказ отримав особисто від генерального секретаря військових справ Симона Петлюри та командувача фронту Дмитра Щербачова командир 1-го українського корпусу Павло Скоропадський. Попри попередні накази йти на фронт, офіцер вирішив захистити Київ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Добровольці обрали лідера

Його військові блискавично оточили 6 ешалонів заколотників на залізничній лінії в напрямку до Козятина, а згодом й інші групи гвардійського полку. Роззброїти їх вдалося без жодного пострілу. Згодом "червоних" вояків також посадили у товарні вагони і відправили до Росії.

"Мав можливість споглядати потворні сцени серед цього контингенту. Порядок не порушували лише на станції, зайнятій моїми частинами, але варто було відійти, щоб мати можливість переконатися до чого російський солдат, при всіх його позитивних якостях, може втрачати людське обличчя, коли відчуває, що все що б він не вчиняв проходить для нього безкарно", - згадував Скоропадський.

Окрім роззброєння задурених військових, рішучих кроків щодо самих організаторів заколоту Центральна Рада не зробила. Попри це її успіхи не залишились непоміченими в Радянській Росії. За 5 діб ЦР отримає від Раднаркому ультиматум, а відмова його виконувати спричинить першу радянсько-українську війну.

Командувач Чорноморського флоту Олександр Немітц визнав владу Української Народної Республіки 23 листопада 1917 року. Направив відповідну телеграму cекретареві військових справ Симону Петлюрі з нагоди урочистого проголошення в Києві Третього універсалу.

Зараз ви читаєте новину «Українські військові придушили заколот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути