понеділок, 04 грудня 2023 06:40

Українські й білоруські області розмежували по-новому

Українські й білоруські області розмежували по-новому
1939 року Берестейщину передали Білорусі Фото: volynpost.com

4 грудня 1939 року президія Верховної Ради СРСР прийняла указ про розмежування областей між УРСР і БРСР, за яким Україна втратила етнічну Берестейщину.

Ще наприкінці XIX ст. в Берестейському повіті проживало близько 64,4% українців і 1,8% білорусів. У Кобринському повіті - 80% українців.

За часів революції території формально належали УНР та Українській Державі. Зі встановленням радянської влади 1939 року, мешканці краю заявили про бажання приєднатися до України. На той час існував український проєкт розмежування, створений секретарем ЦК КПУ Микитою Хрущовим.

"Передбачав передачу Україні територій з містами Берестя, Пружани, Столін, Лунинець, Пінськ, Кобринь, а також частини Біловезької пущі. Пояснювалося це економічними потребами України, якій не вистачало лісових масивів. Коли Сталін побачив його, то заявив: "Петлюры уже нет, Скоропадського - нет, Винниченка – нет, так кто же это рисовал?" - розповідав історик Ігор Лящук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 1939 року окупанти скликали "народні збори"

Указом президії встановлювали лінію кордону між Волинською і Ровенською областями УРСР та Брестською і Пінською областями БРСР, із заходу на схід. За Україною залишалися поселення Мукошин, Борки, Гориничі, Городище, Смородськ, Жадень, Переброди, Дроздинь, Познань, Будки. Решта поселень, зокрема й Берестя, відійшли до Білорусі.

Після розмежування, українські організації краю зазнають переслідувань, а населення русифікації. У період нацистської окупації на землях утворять Берестейський і Пінський гебітскомісаріат райхскомісаріату Україна, дозволять відновити українські школи та товариства. Свою діяльність в краї розпочне УПА. Однак по завершенню війни, кордони залишать сталими, а українців майже повністю асимілюють.

Уся Кубань, Ставрополля, більша частина Вороніжчини — це все було українськомовне населення. Першу карту поширення української мови створили 1871 року. Її пізніше "батько всіх народів" Сталін перекроїв по-своєму.

"На цій карті, якщо було менш як 60 відсотків україномовного населення, то спеціально позначали. Усе точно передано. Берестейщина, Брестська область, частина Польщі аж під Люблін, Східна Словаччина, Південна Гуцульщина і Південна Буковина - це все україномовні землі", - розповідав мовознавець Павло Гриценко.

Зараз ви читаєте новину «Українські й білоруські області розмежували по-новому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути