Ексклюзиви
понеділок, 07 жовтня 2019 10:08

Українець розбився під час показового польоту

Українець розбився під час показового польоту
33-річний авіатор Левко Мацієвич розбився на французькому літаку "Фарман" Фото: dojo.net.ua

Перший український пілот і конструктор Лев Мацієвич загинув 7 жовтня 1910-го неподалік Петербурга. Розбився на аероплані "Фарман" і став першою жертвою авіації в Російській імперії.

Того дня о 18.00 на святі повітроплавання за польотами на Комендантському полі слідкували тисячі глядачів. Раптом почули різкий звук і літальний апарат Мацієвича почав втрачати висоту та розвалюватись на шматки. Люди спостерігали, як чоловік випав із кабіни та полетів до землі. Бачили це й дружина Олександра разом із донькою, які прийшли підтримати льотчика.

Мацієвич, якому було 33 роки, загинув миттєво. Неподалік нього впали залишки апарата.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загинула українка, яка пішла на таран

Товариства повітроплавання багатьох європейських країн оголосили траур. Похорон організували в Петербурзі 11 жовтня. Він перетворився на багатотисячну маніфестацію. Прийшла вся українська громада столиці. Симон Петлюра поклав на могилу синьо-жовтий вінок із червоними стрічками.

Урядовій комісії вдалося встановити причину катастрофи. На висоті 385 м дротяна розтяжка мотора лопнула та потрапила у двигун, через що той розлетівся на шматки. Літак почав падати. Мацієвич намагався вирівняти його, потягнувши штурвал на себе, але випав. Посадити літак було неможливо за будь-якого обставин.

Окрім авіації, Мацієвич захоплювався кораблями. Українець розробив один із перших у світі проектів класичного авіаносця.

Левко Мацієвич походив із Олександрівки сучасної Кіровоградської області. Брав активну участь у діяльності української громади Санкт-Петербурга, фінансово підтримував український національний рух. Створив у Народному домі Севастополя самодіяльний робітничий театр із українським репертуаром, організовував вечори пам'яті Тараса Шевченка.

Зараз ви читаєте новину «Українець розбився під час показового польоту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути