Ексклюзиви
четвер, 21 травня 2020 09:39

Українці відзначають День вишиванки: коли і навіщо виникло свято

Українці відзначають День вишиванки: коли і навіщо виникло свято
Ідея свята виникла в Чернівецькому національному університеті навесні 2006 року Фото: instagram.com/olyakurskaya/

Міжнародний День вишиванки відзначають кожного 3-го четверга травня. Цього року свято припадає на 21 травня.

Цього дня українці по всьому світу вдягають традиційні сорочки. До Дня вишиванки проводять покази, паради й вуличні гуляння, пише НВ.

Ідея свята виникла в Чернівецькому національному університеті навесні 2006 року. Один зі студентів Ігор Житарюк прийшов на пари у вишиванці, яка тоді була не дуже популярною як щоденний одяг. Студентка Леся Воронюк запропонувала всім в університеті прийти у вишитих сорочках. На першу акцію зібралися не більше 10 студентів із факультетів історії, політології та міжнародних відносин.

За словами одного з організаторів Всесвітнього дня вишиванки Олександра Ткачука, дата проведення свята у 3-й четвер травня виникла не відразу, але першочергова ідея вдягнути вишиванку стосувалася саме буднього дня, а не святкового. Згодом зупинилися на третьому четвергу травня. Відтоді День вишиванки переріс з невеликої студентської акції в глобальний міжнародний рух для українців по всьому світу. Свято відзначають у понад 70 країнах світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від кирзового чобота до ніжного вінка: показали капелюшки, модні цієї весни

Дослідники вишивки налічують понад 200 старовинних швів на основі 20 технік. Вишивка хрестиком, яку багато хто вважає традиційно українською, прийшла до нас з Європи лише в XIX столітті. Фрагменти української вишивки використовували багато відомих дизайнерів і будинків моди, серед яких Жан-Поль Готьє, Джон Гальяно, Gucci, Valentino, Dolce&Gabbana. Дизайнер одягу Анастасія Єршова зазначає, що тренд вишиванок у моді - циклічний.

Кілька років тому дизайнер Віта Кін одягла в українські вишиванки багатьох знаменитостей з усього світу: в її сукнях з традиційною вишивкою з'являлися Демі Мур, Діта фон Тіз, Кетрін Зета-Джонс. Після того як українська вишивка стала з'являтися на одязі відомих людей, вона міцно закріпилася в модних трендах. Зарубіжні дизайнери не тільки робили сорочки та сукні, схожі на традиційні українські елементи, але й без заглиблення в українську культуру шили речі з вишивкою.

Президент Володимир Зеленський привітав українців із Всесвітнім днем вишиванки. Відповідне фото у національному вбранні із дружиною Оленою він опублікував у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «Українці відзначають День вишиванки: коли і навіщо виникло свято». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути