Ексклюзиви
четвер, 25 серпня 2016 16:33

Українці створили 25 музеїв за 25 років незалежності
6

В Українському центрі розвитку музейної справи cклали список культурно-освітніх закладів, які з'явилися в країні за період незалежності.

"Список музеїв - не є рейтинговим і складений з урахуванням регіонального розмаїття. Він лише нагадує про музеї, де ви, можливо, поки так ні разу й не були, і запрошує до нових мандрів Україною", - повідомляє Prostir.museum

1. Національний музей "Чорнобиль" (Київ, 1992 рік). Музей присвячений Чорнобильській катастрофі 1986 року. Експозиція розповідає про причини, наслідки вибуху і пожежу на четвертому енергоблоці.

Автор: chornobylmuseum.kiev.ua
 

2. Національний заповідник "Гетьманська столиця" (Батурин, 1993 рік). Комплекс пам`яток історії та культури міста, яке в 1669-1708 роках було резиденцією гетьманів Лівобережної України і за наказом Петра І, в 1708 року - повністю спалене. Сьогодні в заповіднику можна побачити: відреставрований Палац гетьмана України Кирила Розумовського, Музей археології Батурина, будинок-музей генерального судді Лівобережної України Василя Кочубея, цитадель та ін.

3. Музей Волинської ікони (Луцьк, 1993 рік). Це єдиний в Україні музей, що репрезентує самобутню регіональну школу іконопису XVI - XVIII ст. – волинську. У вісьмох залах експонується понад 100 пам`яток, серед яких: роботи українського іконописця Йова Кондзелевича, Холмська чудотворна ікона Богородиці (пам'ятка константинопольського письма ХІ ст.).

4. Історико-меморіальний музей Степана Бандери (Старий Угринів, 1993 рік). Експозиція знайомить відвідувачів із життям і громадсько-політичною діяльністю Степана Бандери та його родини. Тут можна побачити: друкарськау машинку, посвідчення та документи на ім'я Stepan Popel, під якими проживав політичний діяч.

Автор: tsn.ua
 

5. Історико-меморіальний музей Євгена Коновальця (с. Зашків, Львівщина, 1993 рік). Експозиція музею розташована в чотирьох кімнатах родинного будинку Коновальців і розповідає про дитинство і юнацтво Євгена, про військову діяльність, про заснування і керівництво УВО й ОУН, боротьбу в підпіллі, трагічну загибель.

6. Національний центр народної культури "Музей Івана Гончара" (Київ, 1993 рік). Музей заснований на базі приватної колекції скульптора, художника та громадського діяча Івана Гончара. З подорожей Україною, він привозив предмети народного мистецтва, виготовлені в різний час.

7. Меморіальний музей Лесі Українки (Ялта, 1993 рік). Музей заснували під тиском Ялтинського міського товариства "Просвіта" та осередку Союзу українок, яким вдалося зібрати значну частину меморіальних експонатів, що ілюструють ялтинський 2-річний період життя поетеси.

Автор: http://www.newlogic.ua/
 

8. Літературно-меморіальний музей Богдана Лепкого (Бережани, 1995 рік). Музей висвітлює життєвий і творчий шлях українського поета, прозаїка, художника, критика і перекладача Богдана Лепкого, уродженця Бережанщини.

9. Лебединський краєзнавчий музей (Сумська область, 1996 рік). Музей відкрито у будівлі, яка є пам`яткою архітектури ХІХ ст. В ньому можна побачити як залишки мамонта, так і раритети з маєтку графа Капніста.

10. Івано-Франківський обласний музей визвольної боротьби імені С. Бандери (1997). Експозиція висвітлює історію визвольної боротьби жителів Прикарпаття та державотворчі процеси на території Галичини у XII - XX ст. Основа фонду: оригінальні листівки, брошури, журнали ОУН та УПА, документи, що висвітлюють діяльність Легіону січових стрільців, УНР, ЗУНР.

11. Державний політехнічний музей (Київ, 1998 р.). Відкриття музею приурочили до 100-ліття Політехнічного інституту у Києві, що нині називається НТУУ "КПІ". Колекція музею складається з 10 тисяч різноманітних експонатів. Одні із найцікавіших: перший ламповий радіоприймач 1917 року, один з перших радянських телевізорів "КВН-49", цифрова електронна обчислювальна машина "Промінь" та персональний комп'ютер "Нейрон" (що серійно випускався з 1986 по 1991 рік).

Автор: museum.kpi.ua
 

12. Музей української діаспори (Київ, 1999 рік). Експозиція розповідає про життєвий шлях та творчість відомих представників української діаспори, для яких Київ був батьківщиною: художників Людмили Морозової, Олекси Булавицького, родини Кричевських, скульптора Петра Капшученка, хореографа Василя Авраменка, хормейстера Олександра Кошиця, кобзаря Григорія Китастого.

13. Державний меморіальний музей Михайла Грушевського (Львів, 2000 рік). Музей розказує про життя і творчість українського історика, громадського діяча Михайла Грушевського, з особливим акцентом на його "львівську" частину. У музеї зберігається понад 20 тисяч предметів — різноманітних реліквій Грушевського та його родини: фотокартки, документи, книги, особисті речі.

14. Хата-музей кінофільму "Тіні забутих предків" (Криворівня, Івано-Франківська область, 2000 рік). Музей розташований в хаті Петра і Євдокії Сорюків та присвячений історії зйомок фільму "Тіні забутих предків". В 1963-1964 роках тут жив режисер стрічки - Сергій Параджанов. Усі гості й відвідувачі музею можуть переглянути фільм і ознайомиться з його історією створення.

Автор: www.museum.if.ua
 

15. Історико-меморіальний музей Михайла Грушевського (Київ, 2006 рік). Музей Михайла Грушевського відкрили в меморіальному будинку на вулиці Паньківській, 9. Це єдина будівля, яка вціліла до наших днів від київської садиби Грушевських. В експозиції представлено 4 тисячі меморіальних предметів: меблі, побутові речі, особисті документи, рукописи, найповніше в Україні зібрання творів М. Грушевського, листи історика та його рідних, книги з бібліотеки.

16. Національний музей "Меморіал жертв Голодомору" (Київ, 2009 рік). Меморіальний комплекс в Києві, присвячений трагедії Голодомору 1932-1933 років в Україні.

17. Музей Української революції 1917-1921 років (Київ, 2009). Розташований в будинку, де перебувала Центральна Рада — перший національний уряд України. Експозиція музею охоплює історичні предмети й документи з початку ХХ століття, добу УНР, ЗУНР, Української Держави, Директорії УНР, Першого та Другого зимових походів УНР, містить особисті речі й документи полковника Січових стрільців Є. Коновальця.

18. Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" (Львів, 2009 рік). Музей розташований у будівлі колишньої в`язниці, де окупаційна польська, радянська та нацистська влади утримували політичних в`язнів, серед яких: Степана Бандеру, Ярослава Стецька, Юрія Шухевича. Після Другої світової війни і до проголошення Незалежності України, тут діяв слідчий ізолятор НКВС. Відкриття музею було важливим з огляду на суспільне та історичне значення найбільшої у Західній Україні в'язниці. "Тюрма на Лонцького" не має вхідних квитків та плати за екскурсії.

Автор: www.panoramio.com
 

19. Музей Шолом-Алейхема (Київ, 2009). Експозиція музею – розповідь про життя і творчість видатного письменника, а також, можливість пізнати духовну і матеріальну культуру єврейського народу. У квартирі на Великій Васильківській, 5 (саме тут розташовано музей) Шолом-Алейхем жив з 1896 до середини 1903 року.

20. Центральний військово-морський музей України (Севастополь, 2010 рік). За лічені місяці в приміщенні Михайлівської берегової казематованої батареї провели ремонт та створили експозицію за фінансової підтримки мецената Олексія Шереметьєва. У 30-ти виставкових залах розмістили 10 тисяч експонатів з приватного зібрання колекціонера.

Повний список музеїв можна переглянути тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ - 10 найвідвідуваніших музеїв світу

Зараз ви читаєте новину «Українці створили 25 музеїв за 25 років незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути