вівторок, 14 травня 2019 08:21

Українці брали участь у Олімпійських іграх 1900-го

Українці брали участь у Олімпійських іграх 1900-го
II Олімпійські ігри. Фото: bbc

У Парижі відкрили II Олімпійські ігри 14 травня 1900 року. В складі спортивної делегації Російської імперії були й спортсмени з України.

Міжнародне спортивне змагання проходило під егідою Міжнародного олімпійського комітету у місті Парижі, Французька республіка з 14 травня по 28 жовтня.

Проведення Ігор було приурочено до Всесвітньої виставки, що проходила в той час у французькій столиці. Ігри стали більш масовими у порівнянні з минулими Іграми -1896 у Афінах. Приїхало більше спортсменів і влаштовувалося більше змагань. 997 учасників, з них 22 жінки, які приїхали на Олімпійські ігри вперше, представляли 24 країни.

Російська імперія вперше офіційно взяла участь в Олімпійських іграх на змаганнях літніх ігор в Парижі в 1900 році. На І Олімпійських іграх, в індивідуальному порядку, був заявлений підданий Російської імперії, киянин Микола Ріттер (народженний в Полтавській губернії, Україна).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перший у світі літак схвалив імператор

В ІІ Олімпійських іграх також взяв участь українець Петро Заковорот. Російська імперія була представлена на Олімпійських змаганнях з фехтування трьома спортсменами: французом Юліаном Мишо, українцем Петром Заковоротом та ще одиним учасником, ім'я якого тепер невідомо. Серед членів журі та суддів на Олімпіаді в Парижі 1900 року були також й вихідці з України.

Відбувся політ першого у світі 4-моторного літака "Російський витязь'' 13 травня 1913-го. Його спроектував киянин Ігор Сікорський. Став прототипом бомбардувальників і транспортних літаків.

Зараз ви читаєте новину «Українці брали участь у Олімпійських іграх 1900-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути