понеділок, 13 травня 2019 08:20

Перший у світі літак схвалив імператор

Перший у світі літак схвалив імператор
Руський Витязь, або Гранд. Фото: tvzvezda

Відбувся політ першого у світі 4-моторного літака "Російський витязь'' 13 травня 1913-го. Його спроектував киянин Ігор Сікорський. Став прототипом бомбардувальників і транспортних літаків.

Ігор Іванович Сікорський - український та американський авіаконструктор, учений, винахідник, філософ. Творець першого в світі чотирьохмоторного літака, пасажирського літака "Ілля Муромец", трансатлантичного гідроплану, серійного вертольоту.

Чотирьохмоторний літак називався "Гранд", але перейменований в "Великий Російсько-Балтійський", а в кінці червня — в "Руський Витязь". Конструктор Сікорський створив його як дослідний літак для стратегічної розвідки зимою 1912—1913 років. Прямим його продовжувачем є літак "Ілля Муромець", перший екземпляр якого був побудований в жовтні 1913 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбивця винищувачів: у небо злетів бомбардувальник Ігоря Сікорського

Більшість, навіть авіаційних, фахівців не вірили в можливість створення літака великих розмірів. Його розміри були величезні. Гігантський коробчастий фюзеляж, закрита кабіна пілота, і просторий "балкон" попереду неї, робили літак несхожим на все, що злітало досі в небо.

Величезний аероплан приїжджав подивитися імператор Микола II. На жаль, апарат прожив недовго. 11 вересня 1913 року в іншому літаку зірвався мотор і той впав на "Гранд". Після такого сильного пошкодження його вирішили не відновлювати. "Руський Витязь" послужив прототипом для всіх важких літаків з розташованими в ряд на крилі двигунами.

23 грудня 1913-го року відбувся перший політ літака Ігоря Сікорського "Ілля Муромець". Він став першим в історії серійним багатомоторним бомбардувальником. Пілотом був сам конструктор Ігор Сікорський.

Зараз ви читаєте новину «Перший у світі літак схвалив імператор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути