вівторок, 28 травня 2019 11:54

Україна та Росія поділили Чорноморський флот

Україна та Росія поділили Чорноморський флот
Україна отримала 18% кораблів Чорноморського флоту. Фото: kprf-kchr.ru

28 травня 1997-го у Києві голови урядів Росії та України підписали пакет документів про розподіл і базування Чорноморського флоту.

Угоду підписали прем'єр-міністри України та РФ Павло Лазаренко та Віктор Черномирдін. Верховна Рада України ратифікувала угоду 24 березня 1999-го.

До України перейшли 18% кораблів Чорноморського флоту СРСР і військово-морські бази в Ізмаїлі, Одесі, Очакові, Керчі, Донузлаві, Балаклаві та ще 10 баз морської авіації.

Росія отримала право розміщувати свій флот у Севастополі до 2017-го, утримувати на території України не більше 338 кораблів і суден і 25 тис. військовослужбовців. До складу флоту може входити 22 військових літака.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни влаштували черговий конфлікт на Азовському морі

Після анексії Криму Росією Рада Федерації РФ 1 квітня 2014-го в односторонньому порядку денонсувала Угоду про перебування Чорноморського флоту РФ на території України.

Окупанти почали таємно звільняти своїх військових, які мали відношення до захоплення українських моряків у Керченській протоці. Одним із перших звільнених став віце-адмірал Чорноморського флоту РФ Віктор Ліїн.

Зараз ви читаєте новину «Україна та Росія поділили Чорноморський флот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути