субота, 06 лютого 2021 08:20

Україна отримала право вирішувати справи Антарктиди

Україна отримала право вирішувати справи Антарктиди
На станції змінили британський прапор на український. Автор: uac.gov.ua

Британську антарктичну станцію "Фарадей" передали 6 лютого 1996-го українським полярникам. Це був жест доброї волі уряду Великої Британії. На її базі створили українську станцію "Академік Вернадський". Завдяки цьому Україна увійшла до числа 29 країн, які мають право голосу та вето при ухваленні міжнародних рішень щодо Антарктиди.

Наукову базу на Аргентинських островах (Західна Антарктика) британці заснували під час експедиції на Землю Греяма 1934-го. Як постійно діюча метеорологічна обсерваторія база почала працювати через 13 років. Згодом станцію перенесли з острова Вінтер на мис Марина острова Галіндез. Станція була названа базою F, пізніше - "Фарадей", на честь вченого.

Після розвалу Радянського Союзу, Росія забрала під контроль усі антарктичні станції. Велика Британія виявила бажання передати свою станцію "Фарадей" Україні в обмін на інформацію з кліматичних досліджень. Станцію назвали на честь вченого, засновника вчення про біосферу та ноосферу, першого президента Академії наук України Володимира Вернадського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкриття південного полюсу прославило маленьку країну

Перші українські науковці прибули на станцію 25 листопада 1995-го. 6 лютого наступного року урочисто спустили британський прапор та натомість підняли Державний прапор України. На станції проводять дослідження океану, біосфери, геології та інші складні дослідження та досліди.

Українські науковці з 2011-го працюють над створенням морських природоохоронних районів. Вивчають біорізноманіття — місцеву флору і фауну. Під час 22-ї експедиції зробили 7 занурень під воду поблизу станції "Академік Вернадський".

Норвезький полярний дослідник Руаль Амундсен разом із чотирма товаришами на санях вирушив до Південного полюсу 19 жовтня 1911 року. Південний полюс розташований у межах Полярного плато Антарктиди на висоті приблизно 2800 метрів над рівнем моря.

Зараз ви читаєте новину «Україна отримала право вирішувати справи Антарктиди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути