пʼятниця, 19 жовтня 2018 08:20

Відкриття південного полюсу прославило маленьку країну

Відкриття південного полюсу прославило маленьку країну
Руаль Амундсен. Фото: Острів знань

Норвезький полярний дослідник Руаль Амундсен разом із чотирма товаришами на санях вирушив до Південного полюсу 19 жовтня 1911 року.

Південний полюс розташований у межах Полярного плато Антарктиди на висоті приблизно 2800 метрів над рівнем моря. Дослідник Амундсен збирав кошти кілька років на свій найзухваліший полярний проект - підкорення Південного Полюсу. План дослідника полягав в тому, щоб дістатися до Північного полюса на кораблі, вмороженому в лід. Необхідне для цього судно вже було побудовано - "Фрам".

Руаль Амундсен, разом з чотирма компаньйонами, чотирма саньми, з запряженими 13-ма собаками в кожні, вийшов з табору. Спочатку шлях здавався дивно легким. Часом можна було навіть стати на полози і спокійно їхати, за собаками. Все разом змінилося, коли вони досягли льодовика з його бездонними ущелинами і нескінченними гребенями. Щоб подолати ці перешкоди їм довелося проявити максимум сили і хоробрості. Але з цими перешкодами позаду, п'ять чоловік швидко наближалися до фінальної точки маршруту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Похід на Південний полюс Руаль Амундсен тримав у таємниці

14 грудня 1911-го Амундсен з товаришами досяг Південного полюса. Саме цей день в історії вважається відкриттям Південного полюса. У складі експедиції на чолі з Роальдом Амундсеном також були Оскар Вістінґ, Гелмер Гансен, Сверре Гассель, Олаф Бйоланд. Відсвяткували це, закуривши сигари. Поставили намет, вивісили норвезький прапор. За подорож норвежці подолали 3 тис. км, із 52 собак уціліли 11. По поверненні з Антарктики Амундсен стає світовою знаменитістю. За три роки купує аероплан і стає першим у Норвегії цивільним пілотом. 1918-го фінансує свою полярну експедицію.

На початку XX ст. "білі плями" на карті світу зникали з неймовірною швидкістю. Залишилися тільки два місця на земній кулі, де не була людина — Північний і Південний полюси. Підкорення їх прославляло не лише полярників, але і їхню батьківщину.

Зараз ви читаєте новину «Відкриття південного полюсу прославило маленьку країну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути