вівторок, 07 листопада 2017 16:20

"Україна була для комуністів випробовувальним майданчиком" - В'ятрович про Жовтневий переворот

"Україна була для комуністів випробовувальним майданчиком" - В'ятрович про Жовтневий переворот
Більшовики скинули демократичний уряд. Фото: "Атмосфера"

100 років тому у Петрограді більшовики на чолі з Володимиром Леніним здійснили переворот. Повалили демократичний уряд та захопили владу.

"Сьогодні сумні роковини 100-річчя більшовицького перевороту, який привів до влади в колишній Російській імперії групу радикальних популістів та терористів. З цього дня почалося втілення в життя одного з найтрагічніших соціальних експериментів в історії людства - побудова тоталітарної комуністичної держави. Україна стала першою жертвою більшовиків, які завоювали нашу державу в результаті військової агресії.

Україна була для комуністів випробовувальним майданчиком, на якому тестувалися методи встановлення тотального контролю над суспільством, які згодом експортувалися в Європу та світ. Тому українці мають нині обов'язок та місію застерігати світ про небезпеку реабілітації та реанімації комуністичного режиму, спроби яких спостерігаються нині в Росії", - каже про революцію директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курбас, Куліш, Зеров та Підмогильний - 80 років тому розстріляли 170 видатних українців

Комуністи намагалися надати перевороту ознак революції. 130 населених пунктів отримали назви на честь подій листопада 1917 року. 2016-2017-го їм повернули історичні назви.

В Інституті національної пам'яті закликають не повторювати пропагандистські штампи і не називати переворот "революцією".

7 листопада 1917 року у Петербурзі розпочалась революція, яка згодом отримала назву Великої жовтневої. Більшовицький переворот 1917-го мав більше руйнівних наслідків, ніж інші історичні події.

Зараз ви читаєте новину «"Україна була для комуністів випробовувальним майданчиком" - В'ятрович про Жовтневий переворот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути