четвер, 02 серпня 2018 11:28

Українські партії Галичини об'єднались

Українські партії Галичини об'єднались
Головна Українська Рада засідала у Народному домі. Фото: ФСЛ

2 серпня 1914-го у зв'язку з початком Першої світової війни всі українські політичні партії Галичини об'єдналися у Головну Українську Раду.

Засновниками організації стали Українська національно-демократична, радикальна та соціал-демократична партії. Головою обрали доктора наук Костя Левицького.

"Війни хоче цар російський, самодержавний володар імперії, яка є історичним ворогом України. Царі російські зломили Переяславський договір, яким вони обов'язалися були - шанувати самостійність України, - і поневолили вільну Україну. Царська імперія протягом трьох століть веде політику, яка має за ціль відобрати поневоленій Україні національну душу і зробити український нарід частею російського народу. Царський уряд відобрав українському народови його найсвятійше право, - право рідної мови. У царській Росії нинішного дня найбільше поневолений - український нарід. Перемога австро-угорської монархії буде нашою перемогою", - йшлося у Маніфесті Головної Української Ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Січові стрільці та Українська Галицька Армія у фотографіях (частина II)

У Раді заснували Бойову управу українських січових стрільців. Вона стала організаційно-координаційним центром легіону Українських січових стрільців. 4 серпня 1914 Рада прийняла рішення про створення з добровольців української військової організації, що одержала назву Українських січових стрільців.

3 травня - 102 річниця героїчної перемоги українських cічових стрільців у битві на горі Маківка. Із цього приводу щороку на місці боїв проводять панахиду за українськими воїнами, які загинули, зупиняючи наступ російських окупантів.

Зараз ви читаєте новину «Українські партії Галичини об'єднались». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути