Ексклюзиви
четвер, 04 квітня 2013 15:35

Українські археологи сумніваються, що на Донбасі знайшли Гіперборею
5

Фото: Фото: segodnya.ua

Любитель-археолог з Донецької області Андрій Шульга претендує на наукове відкриття світового значення. Він стверджує, що йому вдалося знайти у Волноваському районі сліди міфічної країни Гіпербореї, яка, згідно з легендами, стала прародителькою всієї європейської цивілізації. Про це пише "Сегодня".

Де конкретно перебувала Гіперборея і чи існувала вона взагалі - досі ламають голови історики. Згідно з останньою відносноо доведеною версією, гіперборейці жили на території нинішніх Карелії і Кольського півострова.

"Я знав, що в нашому районі є багато всяких історичних артефактів, - розповів Андрій Шульга. - Ми з сином поїхали і зробили близько 600 фотографій мегалітів (доісторичних споруд з великих кам'яних блоків, з'єднаних без застосування цементу або вапняного розчину). Почали вивчати їх , щоб знайти аналогічні об'єкти і зрозуміти, що ж це таке. Шукали-шукали - і звернули увагу, як же разюче схожі наші артефакти на ті, що знайдені на Кольському півострові"

Андрій Шульга послав знімки з-під Волновахи в Російське географічне товариство, а там відреагували миттєво.

"Схоже, ви зробили відкриття, тому що менгир (грубо оброблений дикий камінь, встановлений вертикально) на Кольському півострові і менгир біля села Анадоль абсолютно ідентичні і відносяться до культури Гіпербореї", - заявили в РГТ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цілий гарнізон з Херсонеса охороняв винний завод

Росіяни висунули дві версії: або легендарні гіперборейці прийшли в південні степи Донбасу з Карелії, або наша земля є прародителькою їхньої цивілізації. Причому друга гіпотеза має більш серйозні підстави. На думку географічного товариства, об'єкти селища Донське виглядають старшимиза своїх карельських побратимів на кілька тисяч років.

Крім того, за словами Шульги, в Лагозіній балці біля селища Донське і біля Сейдозера в Карелії розміщені ідентичні комплекси жертовників, а також розпиляні і встановлені по одній і тій же технології сейди - священні об'єкти гіперборейців, схожі на величезні валуни.

"Крапку в сумнівах поставили кам'яні колодязі. Такі колодязі у стародавніх гіперборейців були священними, їм поклонялися. І на Кольському півострові, і у нас, колодязі ідентичні, причому в нашій місцевості їх штук вісім. А за одним із менгиров у Волноваському районі вже знайдені руїни - імовірно, храмового комплексу, якому більше 5 тисяч років!" - пояснює Андрій Шульга.

У Донецькому обласному краєзнавчому музеї в реальності тисячолітнього храму під Волновахою, як і в ідеї проживання гіперборейців в донецьких степах, сумніваються. Як прокоментував старший науковий співробітник відділу охорони пам'яток археології Донецького обласного краєзнавчого музею Едуард Кравченко, до подібних теорій потрібно підходити зі здоровим скептицизмом.

"На півночі Донецької області ми знаходили багато артефактів, але до Гіпербореї вони не мають ніякого відношення, а відносяться, зокрема, до Пеньківської культурі (5-7 століття). Так, у нас були культові місця, але не біля селища Донське. Менгіри - вертикально поставлені камені - є елементами культури багатьох народів, а кам'яні колодязі і ящики ми знаходимо в наших курганах. Взагалі, ми насторожено ставимося до такого роду "сенсацій". Нещодавно був випадок, коли знайшли кераміку з вафельним візерунком - ознакою якутської культури, але це зовсім не означає, що в донецьких степах побували жителі Крайньої Півночі. Так що навряд чи ми можемо говорити про сліди гіперборейців".

Зараз ви читаєте новину «Українські археологи сумніваються, що на Донбасі знайшли Гіперборею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути