четвер, 05 липня 2012 17:49

Українські археологи знайшли літак-привид часів війни

Автор: Фото: world-archaeology-news.blogspot.com
  У літаку збереглися портфель з документами й картами, льотні окуляри, навігаційні лінійки, бляхи з нацистською символікою та ліхтарик з батарейкою зберегла енергоресурс
У літаку збереглися портфель з документами й картами, льотні окуляри, навігаційні лінійки, бляхи з нацистською символікою та ліхтарик з батарейкою зберегла енергоресурс

Українським підводним археологам вдалося розгадати загадку "літака-примари", що покоїться на дні Чорного моря під Одесою.

Мова йде про військовий транспортник Юнкерс "Ю-52", який використовували "Люфтваффе" під час Другої світової. Як розповів фотограф-підводник Андрій Некрасов, спочатку дайвери "Лабораторії підводних технологій" шукали збитий радянськими зенітниками німецький бомбардувальник.

Однак, коли в передбачуваному місці, де затонув "Юнкерс-88" на глибині близько 23 метрів, водолази знайшли літак, виявилося, що це машина зовсім іншого типу: легендарний JU-52, який мав кілька неофіційних прізвиськ - "Тітонька Ю" або "Залізна Анна". Але жодних відомостей про затонулий "Ю-52" в архівах не значилося. "Виходив прямо літак привид якийсь!" - Говорить Некрасов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму знайшли останки найдавніших представників Homo sapiens в Європі

Загадка вирішилася несподівано. Нещодавно, розповів нам Андрій, він отримав листа з Індії від якогось Суджоу Банерджі.

"Це людина, яка захоплюється історією. Він прочитав мою статтю англійською мовою про нашу знахідку, порився в своїх архівах і впізнав літак. У цьому йому допомогла одна з наших знахідок - портупея з написом Kroh".

З отриманими від індійця даними допоміг розібратися професійний льотчик й історик Алекс Канфер зі Швейцарії, який вже багато років займається історією ВВС в роки Другої світової війни.

Автор: Фото: niklife.com.uа
  Легендарний JU-52
Легендарний JU-52

Виявилося, що "Юнкерс-52", який спочиває на дні моря, вилетів 13 січня 1942 з румунського містечка Джулешті, що на захід від Бухареста. Потім приземлився на румунському аеродромі Таргшорул Ноу, щоб забрати пасажирів, і взяв курс на Миколаїв, де базувався німецький авіаполк. Проте на місце не прибув, пропав зі зв'язку в районі Бессарабії. Екіпаж і його пілоти вважалися зниклими без вісті. Пізніше встановили, що вдалося врятуватися як мінімум одному з членів екіпажу - барону Акселю Фрайхерру фон Йена. Він був пізніше убитий в 1944 році. Решта, припускає Некрасов, покинула літак, але загинула незабаром через переохолодження - температура води в січні навряд чи перевищувала 2 градуси.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні вперше знайшли ставку хана Золотої Орди

За словами Некрасова, є три версії загибелі німецького транспортника. Офіційна - пілот сів на воду, сплутавши її з аеродромом в Спартаківці. Малоймовірна - його збили радянські пілоти. І третя, найбільш імовірна - "Залізній Анні" довелося аварійно сідати на воду через технічні недопадки. Швидше за все - закорочену проводку, оскільки залишилися сліди пожежі. Дослідження літака триває, і не виключено, що в майбутньому його навіть можуть підняти з дна. Як для машини, що провела 70 років під водою, "Юнкерс" - у відмінному стані, говорить Некрасов.

Зараз ви читаєте новину «Українські археологи знайшли літак-привид часів війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути