вівторок, 16 січня 2024 07:40

Україна оголосила війну Росії

Україна оголосила війну Росії
Наприкінці 1918 - на початку 1919 року розпочалась Друга російсько-українська війна Фото: wikipage.com.ua

Директорія УНР оголосила війну більшовицькій Росії 16 січня 1919 року. Військові дії розпочали росіяни без оголошення війни за декілька тижнів до того.

Напередодні українські політики вимагали від російського уряду Раднаркому визнати відповідальність за дії маріонеткового Тимчасового робітничо-селянського уряду України та російських військ, що захопили Харків. Втім, більшовики категорично відмовились це робити.

Оголошення війни Директорією дало їм змогу продовжити наступ на Українську Народну Республіку та перекинути ще більше солдатів. "Червоні" розбили неорганізовані частини УНР на Лівобережжі за 3 тижні. Поразці українських військових сприяли і різноманітні повстанські отамани - польові командири, які зі своїми загонами часто переходили на бік ворога.

Директорія прагнула отримати допомогу від країн Антанти, тому з її складу вийшов соціаліст Володимир Винниченко, а орган очолив головний отаман Симон Петлюра.

5 лютого більшовики захопили Київ та почали наступ на Правобережжя. Директорія та уряд постійно змінювали місце перебування. Зародився вислів "У вагоні Директорія, під вагоном територія".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківський уряд російську агресію списував на громадянську війну в Україні

В ході кампанії українські військові та повстанці здійснили декілька вдалих контрнаступів. Один із найважливіших відбувся після об'єднання із Українською Галицькою Армією в липні 1919 року. Наприкінці серпня військам УГА вдалося навіть увійти до Києва, але одночасно із ними до міста увійшли білі загони Добровольчої Армії генерала Антона Денікіна. Щоб уникнути збройного конфлікту, командування УГА здало місто, а наприкінці року, через важке становище, перейшло на бік Денікіна.

Тоді ж українська армія опинилася у "Трикутнику смерті", затиснута між "червоними", "білими" та поляками в межах сучасних Житомирської, Хмельницької та Вінницької областей. У грудні залишки військ вирушать у Перший зимовий похід.

В цей же час Симон Петлюра та урядовці проводитимуть переговори із поляками, що призведуть до підписання Варшавської угоди. УНР відмовиться від Західної України, в обмін на допомогу поляків. 1920 року розпочнеться радянсько-польська війна. В травні 1920-го завершиться Перший зимовий похід.

6 січня 1919 року уряд УНР отримав ноту-відповідь наркома внутрішніх справ РСФСР Георгія Чичеріна щодо військової агресії Росії проти України.

"Ваші радіотелеграми ми отримали. Насамперед мусимо пояснити Вам, що відомості, які Ви маєте у Вашім розпорядженні, не відповідають дійсності. Перечислені Вами військові частини Совєтської Росії на Україну не посуваються і навіть не стоять близько її кордону. Ніякого війська Російської Соціалістичної Совєтської Республіки в Україні нема. Військова акція в Україні в цей момент провадиться між військом Директорії і військами Українського Совєтського Уряду, який є цілком незалежний. Поміж Україною і Совєтською Росією тепер нема ніяких збройних сутичок", – телеграфував Чичерін.

Дипломат звинуватив Директорію в утисках трудящих України, які "чекають на прихід більшовиків". Засудив її за спроби домовитись про військову допомогу з "імперіалістичною" Антантою.

Зараз ви читаєте новину «Україна оголосила війну Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути