Вчені відновили смак та запах давньоримського вина, яке існувало 2 тис. років тому.
Фахівці з Університетів Гента та Варшави, які порівняли стародавню посудину для зберігання вина долію з аналогічним посудом, пише Antiquity.
Долії використовувалися не тільки для зберігання вина, але і для його виробництва та відстоювання.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли табори римських військових - чим вони особливі
Дослідження показали, що давньоримське вино було трохи пряним і мало запах, схожий на підсмажений хліб і волоський горіх. Давньоримські техніки дозволяли робити якісніше, смачніше та стабільніше вино.
Сучасна класифікація не дозволяє достатньою мірою охарактеризувати природу давньоримського вина. Римляни не ділили його на червоне та біле. У них вино належало до широкого кольорового спектру, що варіювався від білого та жовтого до золотистого, бурштинового, коричневого, червоного та чорного.
У провінції Мерсін на півдні Туреччини знайшли прикраси візантійського періоду.
Археологи розкопали 19 прикрас віком 1400 років. Вони належать до періоду Візантійсько-Сасанідської війни 602-628 років.
Коментарі