пʼятниця, 28 січня 2022 00:45

Археологи розкопали прикраси, яким 1400 років
5

У провінції Мерсін на півдні Туреччини знайшли прикраси візантійського періоду.

Археологи розкопали 19 прикрас віком 1400 років. Вони належать до періоду Візантійсько-Сасанідської війни 602-628 років, повідомляє Ancient Origins.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські солдати випадково знайшли найбільший нацистський концтабір

Вивчаючи стародавнє місто Узунджабурч (Діокесарія), фахівці знайшли скелет, намисто, кулон, ланцюжок, сережки та амулет із браслетом та ланцюжком.

Також знайшли монети періоду імператора Іраклія, викарбувані під час Візантійсько-Сасанідської війни. 439 монет - динарії, або давньоримські монети, викарбувані зі срібла. Ще 212 - цистофори, срібні монети з Пергама, стародавнього грецького поліса у сучасній північно-західній Туреччині.

Фото: Anadolu Agency

Прикраси знаходилися у внутрішньому приміщенні 23-метрової вежі міста. Вважається, що їх накрило землею після обвалу перекриттів вежі під час пожежі. На місці знайшли фрагменти скелета людини, яка в той час перебувала в приміщенні. Сама вежа датована кінцем VI - початком VII ст.

"Досі наша мета полягала в тому, щоб підвищити цінність нашого міста у галузі археології. Ці перші знахідки, отримані в результаті напруженої роботи групи розкопок, віщують, що археологічне багатство Узунджабурча буде розкрито докладніше в наступний період", - пояснив професор Ахмет Чамсари.

В Україну до вшанування 400-річчя смерті гетьмана Петра Сагайдачного привезуть його меч. Він знаходиться у зброярні Вавельського королівського замку, що в польському Кракові. Його в 1621 році майбутній король Речі Посполитої королевич Владислав IV Ваза вручив Сагайдачному за перемогу з турками під Хотином.

Зараз ви читаєте новину «Археологи розкопали прикраси, яким 1400 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути