субота, 19 серпня 2017 16:16

Учням львівської семінарії заборонили видавати книжку українською мовою

Учням львівської семінарії заборонили видавати книжку українською мовою
Внутрішня титульна сторінка "Русалки Дністрової", виданої в Буді в 1837 році Фото: "Русалка Дністровая", Київ, 1987

"Судило нам ся послідніми бути. Бо коли другі слов'яни верха ся дохаплюють і єстли не вже, то небавом посбратаються з повним ясним сонцем, нам на долині і в густій студеній мраці гибіти", - такими словами розпочинається передмова до альманаху "Русалка Дністровая". Упорядковують його троє львівських семінаристів Маркіян Шашкевич, Іван Вагилевич та Яків Головацький, об'єднані у гурток "Руська трійця". Видають в 1837 році в угорському місті Буда - тепер Будапешт. Містить українські народні пісні, переклади фольклору слов'янських народів, старовинні документи і сучасні вірші українською або, як тоді казали, русинською мовою.

Не друкуються у Львові через заборону цензорів. Трьома роками раніше упорядники "Русалки Дністрової" не змогли видрукувати подібну збірку під назвою "Зоря". Тому змушені шукати видавця у інших містах.

Гроші на альманах надрукований у Буді – 400 гульденів - дає директор Головної школи в Коломиї Микола Верещинський (1793-1882). Це більше ніж заробляє викладач університету за рік. Основну частину тиражу – 800 примірників видавець відправляє у Львів. Тут альманах відразу вилучає поліція. 200 книг з Буди розіслали до дослідників у Києві, Празі, Відні, Варшаві, Москві та Петербурзі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Під сценю зняли підлогу і виявили кілька десятків трупів"

"Во всех ти, душенька, нарядах хороша!" - пише відгук на появу "Русалки Дністрової" на сторінках альманаху "Киевлянин" ректор київського університету Михайло Максимович.

Тим часом у Львові відбуваються арешти авторів та перекладачів текстів "Русалки Дністрової". Польська революційна організація, яка діє в стінах Львівської греко-католицької семінарії засуджує Маркіяна Шашкевича до страти. Його мають втопити в семінарійному туалеті. Четверо семінаристів тягнуть жереб, хто має це зробити.

Більше про видання альманаху "Русалка Дністровая" читайте в журналі "Країна" №32.

Слухач філософських курсів Львівського університету й учень місцевої греко-католицької семінарії Маркіян Шашкевич 15 лютого 1830 року пішов із двома товаришами до ресторану. Потім зайшли до кав'ярні. У келії, де семінаристи мали безкоштовне житло, повернувся помітно захмелілим. Через це за кілька днів його виключили із семінарії. А в університетському атестаті за поведінку поставили оцінку "незадовільно". Маркіян мусив залишити університет.

Зараз ви читаєте новину «Учням львівської семінарії заборонили видавати книжку українською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути