вівторок, 06 червня 2017 04:20

Учасників повстання на Коліївщині четвертували та саджали на кіл

Учасників повстання на Коліївщині четвертували та саджали на кіл
6 червня 1768 року в Україні почалось повстання під назвою Коліївщина. ФЙото: Вікіпедія

6 червня 1768 року козацький загін Максима Залізняка вирушив з Холодного Яру під Чигирином у похід проти поляків - в Україні почалось повстання, що увійшло в історію під назвою Коліївщина. Воно супроводжувались масовою різаниною євреїв, католиків та уніатів і було придушене через місяць російськими військами. Очолив це повстання запорожець Максим Залізняк, а його найближчим сподвижником став сотник уманської надвірної міліції Іван Гонта.

У 1768 р. польський король Станіслав Понятовський видав указ про зрівняння у правах католиків і православних. Звісно, польські шляхтичі не погодилися з такою трактовкою і згодом утворили Барську конфедерацію. Конфедерати розпочали грабувати і катувати українців, нищити православні монастирі і т.п. Боротися з ними прибули війська з Російської імперії. В свою чергу, українці зрозуміли боротьбу російських солдатів із шляхтичами як заклик до нищівної війни проти поляків. У квітні 1768 р. запорізький козак Максим Залізняк в урочищі Холодний Яр біля Чигирина зібрав загін повстанців і вже в червні вирушив у похід. Їм швидко вдавалося завойовувати нові міста і нарощувати власні сили. Біля Умані до них приєднався загін Івана Гонти, який спочатку виступав на польській стороні. У липні гайдамаки налічували вже 30 загонів і ладні були виступити і на Лівобережжі. У такій ситуації росіяни та поляки вирішили об'єднати свої зусилля вже в боротьбі проти українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історичні роздуми:На коні чи під конем?

У липні вони зрадницьки захопили ватажків повстання, але остаточно придушити козаків вдалося тільки навесні 1769 р. І хоча в результаті українці програли, у вітчизняній історії повстання відіграло дуже важливу роль. Перш за все, воно прискорило знищення феодально¬-кріпосницького ладу і визволення Правобережжя з-під гніту Речі Посполитої. А, по-друге, ця боротьба значним чином вплинула і на формування національної свідомості українців.

Каральні війська Речі Посполитої жорстоко розправлялися з повстанцями. Гайдамаків тисячами вішали, відтинали їм голови, садили на палі. Із 336 справ, реєстр яких зберігається, 151 відрубано голови, 57 повішено, 9 четвертовано, одного — українського шляхтича Чоповського, що був помічником полковника Неживого, — посаджено на палю. Після сильних тортур у с. Сербах, Іван Гонта був страчений. Залізняка та інших учасників повстання судила Київська губернаторська канцелярія. Вони були засуджені до тілесного покарання (удари нагаєм, виривання ніздрів, випалення тавра на чолі й щоках) і заслання на досмертну каторгу в Сибір до Нерчинська.

Зараз ви читаєте новину «Учасників повстання на Коліївщині четвертували та саджали на кіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути