Ексклюзиви
середа, 18 травня 2016 10:00

Учасниками каральної операції були 32 тисячі працівників НКВД - сьогодні 72 річниця депортації кримських татар

Учасниками каральної операції були 32 тисячі працівників НКВД - сьогодні 72 річниця депортації кримських татар

Сьогодні Україна вшановує жертв депортації кримських татар 1944 року та відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу.

Початок депортації кримських татар відбувся 18 травня 1944 року близько 3 години ранку і тривав до червня (перша і наймасштабніша хвиля завершилася 20 травня). Повідомляє Радіо 24.

Офіційною причиною для депортації кримських татар став таємний документ Державного комітету оборони № 5859 сс "Про кримських татар" від 11 травня 1944 року, в якому кримськотатарському народу було винесено претензії у начебто масовому колабораціонізмі та масовій зраді за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

За офіційною інформацією, під депортацію потрапили 183 144 тисячі кримських татар; за татарськими даними — 228 500, з яких упродовж першого року загинуло більше 110 тисяч осіб. Учасниками каральної операції були 32 тисячі працівників НКВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історики розкажуть про українсько-єврейське порозуміння

Людям давали на збори кілька хвилин та дозволяли взяти деякі речі. Більшість депортованих направили до спецпоселення до Узбекистану, частину — для збільшення спецконтингенту для Московського вугільного басейну, а частину — до ГУЛАГу.

Нагадуємо, що в Українському національному музеї в Чикаго 21 травня планують провести віче кримськотатарської та української громад під гаслом "Запали вогник в своєму серці, прийди та вшануй пам'ять жертв депортації".

Зараз ви читаєте новину «Учасниками каральної операції були 32 тисячі працівників НКВД - сьогодні 72 річниця депортації кримських татар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути