Ексклюзиви
четвер, 14 лютого 2019 19:20

У Варшаві вшанували дипломатів Української Народної Республіки
5

Меморіальна дошка військової місії УНР
Фото: вільний доступ
Павло Клімкін та Пйотр Глинський
Павло Клімкін та Пйотр Глинський
Микола Ярмолюк
Меморіальна дошка Місії УНР

У Варшаві на будинку колишнього готелю "Польський" відкрили меморіальну дошку Військовій місії Української Народної Республіки. Вона діяла у цій будівлі протягом 1919-1920-х. Це перший пам'ятний знак присв'ячений УНР у польській столиці.

Військова місія існувала до початку листопада 1920-го. Тоді на вимогу польської влади, згідно з польсько-радянським перемир'ям, їі реорганізували у Військову ліквідаційну комісію. Навесні 1921 року Військову ліквідаційну комісію реорганізували у цілком цивільну структуру - Ліквідаційну комісію у справах полонених та інтернованих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща стане більш українізованою

На урочистостях були присутні міністр закордонних справ України Павло Клімкін та міністр культури та національної спадщини Польщі Пйотр Глинський, повідомляє "Наше Слово".

Клімкін зазначив, що у польсько-українських відносинах немає жодних проблем. Є багато емоцій, пов'язаних із сприйняттям спільної історії.

1 листопада 2018-го минуло 100 років від початку польсько-української війни. Її вели спершу за Львів, а потім - за Галичину. Історики закликають згадати про ті події під час пам'ятних зустрічей. Їх проведуть в обох країнах.

"Закликаємо, щоб памʼять про конфлікт 100-річної давнини стала уроком, з якого ми зможемо зробити належні висновки, особливо стоячи перед новопосталими загрозами і сутичками довкола "історичних пам'ятей" обох наших народів", - йдеться у зверненні польських та українських істориків.

Зараз ви читаєте новину «У Варшаві вшанували дипломатів Української Народної Республіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути